Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Tsohkavarrin erotuspaikka

KALDOAIVI
TSOHKAVARRIN EROTUSPAIKKA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

084

Edellinen

Seuraava

Poroerotuspaikka

Utsjoen kylältä noin 16,5km kaakkoon, Vuolib Haltejavrista pari kilometriä lounaaseen ja Vetsijoesta 1km itään on vanha poroerotuspaikka jossa useita tupia laajalla alueella.


084A    084B      084C      084D     
084E One Booth Saloon      084F     
084G Neljän Tuulenpesän Tupa      084H      084I  
084I      084J    085 Sorrejávri     274 Vetsijoki kammi     

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Kaikki rakennukset on poistuneet.

05.10.2013

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

7750700

3516000

Huom:      

LISÄKUVIA

Tsohkavarrin (Cohavárri) poroerotuspaikka.
Vanha erotuspaikka jonka toiminnot on siirtyneet toisaalle jo aikaa sitten. Viimeiset rakennukset poistui kesällä 2003. Rakennusjäänteitä on havaittavissa enemmän erotusaidan itä, kaakkois ja etelälaidalla. Kammien jäänteitä on kuitenkin laajemmalla, jopa yli kilometrin päässä. Lisäksi on lähettyvillä kohteita jotka ovat voineet olla erotuspaikan käytössä.

Pidä Lappi Siistinä ry.n nettisivuilta: "Talkooleirin työt. Leirin tehtävänä oli siistiä entinen Tsohkkavaaran poroerotuspaikka, jossa viimeinen erotus oli pidetty 60-luvun lopulla. Tsohkkaavara sijaitsee Vetsijoen itäpuolella n. 13 km nykyisestä Skalluvaaran erotuspaikasta itään.
Erotuspaikalla oli 16 kämppää ja kammia, tai niiden pohjia. Pystyssä olevat kämpät käytiin keväällä polttamassa ja samalla vietiin kelkoilla työkalut ja astiat ym. valmiiksi leiripaikalle odottamaan kesää.
Kämppien ja kammien pohjat poltettiin ja siistittiin ja purettiin vanhaa aitaa n. 2 500 m. Pois kuljetettavaa tavaraa kertyi 10 kuutiota metalli- ja lasiromua sekä vanhaa aitaverkkoa n. 40 kuutiota. Romun poiskuljettaminen jäi Metsähallituksen vastuulle."

Hiukan vielä sekaisin tämän Poroerotuspaikan kämpät. Vaatisi muutaman päivän leiriytymisen Vetsijoen varteen ja alueella kiertelyä. Gepsi ja muistiinpanovälineet mukaan.

Lähtökohdaksi olen ottanut vuoden 1979 Topokartan jossa on vielä useita rakennuksia merkittynä. Kartalla olevat kohteet on rengastettu, Nuolella merkitsen kohteet jotka on löytyneet maastosta tai toisista kartoista.

TUVAT: