Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Vaisjoen kammi

KALDOAIVI
VAISJOEN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

080

Edellinen

Seuraava

Autiokammi

Vaisjoen ja Vetsijoen yhtymäkohdassa jokien välisellä niemellä. n. 130m niemen kärjestä ja 20m Vaisjoesta.


http://www.luontoon.fi/vaisjokikammi (Tammikuu 2018): "Kammin ylläpito on lopetettu. Kammilla voi yöpyä, mutta polttopuita siellä ei enää ole. Kammi tullaan purkamaan todennäköisesti keväällä 2018."

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2008

11.01.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7753840

3515090

Huom:

LISÄKUVIA

Metsähallituksen hallinnoima entinen rajamiesten kammi. Parhaimpia kammeja missä olen käynyt (2008). Siisti ja hyvässä kunnossa vaikka turpeet hiukan painuneet. Vieressä piharakennus jossa ekopiste, puuvaja ja vessa. Pihalla pöytäja penkit sekä hyvä nuotiorinki. Vieraskirjan mukaan paljolti kalastajien käytössä ja välillä hiukan sotkuinen.
Metsähallituksen julkaisussa "Kaldoaivin erämaa-alueen asutus- ja elinkeinohistoriaa" on Vaisjoen tuntumaan Vetsijoen länsipuolelle merkitty 1945-1970: riekotuskammi, autiotupa/kämppä ja vielä yksi kammi erittelemättä sen käyttötarkoitusta. Samaisessa julkaisussa vuosien 1852-1940 aikana samoilla sijoilla ollut myös "Niittokammi".
Katso myös  081 Vaisjohka ylempi ja 082 Vetsijoki yksityinen 

Päiväkirjamerkintöjä:

18.8.2008 Ma 15. vaelluspäivä
. . .
Vaisjoen kammi onkin hiukan piilossa ylempänä kumpareen kupeessa. Varsinainen metsämörrin kolo tai Röllipeikon luola. Heinä ja mesimarja viihtyy seinällä. Vanha rajamiesten kammi on siirtynyt Mettähallitukselle ilmeisesti -90 luvulla. Kalusteet lienee tuolta ajalta. Kamiina oven pielessä. Toisella puolella hylly ja ämpäritaso.Makkaratikut ja niiden teline lienee uudempaa. Ovea vastapäätä ikkuna ja sen alla kunnon pöytä. Pöydän molemmin puolin kiinteät laverit . Seinällä jatkolaverin pala joka on tarkoitettu pöydän paikalle jolloin makuusijoja saadaan yhteensä 4. Seinälaudat ja katon laudoitus on jo aikaa sitten tummunut. Seinien ylälaitaa kiertää hyllyt. Hyvä on kammin sisäkunto. Seinän turpeet vain on painuneet paikoin aika paljon joten lämpöä hukkaantuu eikä pelkkä muovi enää kauan pysy ehjänä hapertumatta.
Pihalle on tuotu mettähallituksen toimesta lautainen puuvaja jossa myös vessa ja ekopiste. Pihamaa on saanut myös hirsisen pöytä/penkki kalusteen ja nuotiopaikka ympärilleen istuinkehän. Oikein viihtyisä paikka jolle vilpittömästi toivon pitkää ikää.
Heti tultuani pistin kamiinaan tulet ja kattilat päälle. On vihdoin pesupäivä. Puukki ja pää. Siinä vesien lämpenemistä odotellessa oli hyvä lueskennella vieraskirjaa joka alkaa vuodelta 1989. Kovasti kalapainotteisia ovat nämä tänne suuntautuvat reissut eikä ihme. Tuo vetsijoki on sen näköinen jotta isoakin kalaa on liikkeellä. Kovasti vain taitaa olla luvattomia kalastajia ja härskisti myös vieraskirjaan kalasaaliit laittavat. Mikä lie nykyään lupakäytäntö tälle joelle.
Pyykki ja pää tuli aikanaan pestyä, soppakin syötyä. Olo oli kuin uudesti syntyneellä.
Vieraskirjan mukaan jotkut on käyneet putouksella !? Hämmästelin suuresti. En moisesta ole kuullutkaan. Sen täytyi olla hieman ylävirtaan. Illalla läksin Kameran kanssa jokivarteen ja vain parin sadan metrin päässä näkyi komea köngäs. Tai tarkemmin muutama iso porras. Ylimmän töppyrän kohdalla joki tippuu pari metriä. Kamera oli kovasti käytössä ja kuvia tuli otettua parin "filmirullan" verran.
Hyvillä mielin röllintupaan iltateelle ja päiväkirjaa kirjoittelemaan. Laahaa nämä muistiinpanot pari päivää jäljessä kun tuolla aiemmin Mikan kanssa ollessa oli illalla mukavampi istua tulilla tai käydä kalalla.

19.8.2008  Ti 16. vaelluspäivä
Nukuttipa hyvin. "Aamu" lämpimiksi kamiinaan pienet tulet ja puurovesi lämpiämään. Päivä näytti pilvettömältä. Hyvä vaelluspäivä siis. Tosin oli ajatus tehdä päiväreissu ja olla vielä toinen yö. Kirjalliset puuhat olisi hyvä saattaa ajantasalle pöydän ääressä. Siivosin kuitenkin kammin ja nostin rinkan ulos seinustalle lähtiessäni kokeilemaan kalaonnea Vaisjoen yläjuoksulle.
Vaisjoki on alempana kaunis pienten koskien ja suvantojen jaksottama virta. Hyviä kalapaikkoja mutta vain yksi pieni hauki. Ennen voimalinjaa joki muuttuu pensaikkoisemmaksi ja paikoin rannaltaan viheliäiseksi kulkea. Kertaalleen käärmepajukossa rähmälleni lennettyä alkoi kalastusinto laskea.
Niinpä sitten jätin kalahommat aika lyhyeen ja palailin voimalinjaa myöten Vetsikkojoelle. Poikkesin vielä katsomassa sen tuvan joka on Kilometri Kammilta ylävirtaan. Kämppä on joissain kartoissa virheellisesti merkitty autiotuvaksi. Siksi sen ovenpielessä on opaskartta Vaisjoen kammille. Kämppä on vanhahko hirsinen. Siinä on pieni lautaeteinen. Kämpän vierellä on sortunut vanha rakennus heinikon keskellä. Ilmeisesti turvekammi tai ainakin osin turpeella eristetty. Näistä rakennuksista alavirran suuntaan pihan laidalla on kaksi suorakaiteen muotoista painannetta joissa turvetta reunoilla. Onko talousrakennuksia, turvekammien paikkoja vai joitain kellareita. Kovin suurella käytöllä ei kämppä näytä olevan.
Palailin hissukseen kohti kammia ja matkalla otin muutamia päiväkuvia putoukselta.
Laitoin aurinkoisen ja lämpimän sään johdosta päiväsapuskan pihan pirttipöydällä. Itikoista ei ole haittaa.
Sitten päiväkirjan kimppuun. Tosin sekin jäi lyhyeen kun nukkumatti vaati päivätorkuille.
Päivä olikin jo pitkällä kun taas olin tajuissani. Varautuminen kammiyöpymiseen ja päivän pääruokaan. Päiväkirja vihdoin ajantasalla, vatsa täynnä ja pieni iltakävely tehtynä.   

20.8.2008 Ke 17. vaelluspäivä
Taivas oli pilvessä. Viileämpi ja tuulisempi kuin eilen. Loppumatka alkaa. Utsjoki olisi periaatteessa päivän kävelymatkan päässä mutta hosua ei viitsi eikä kiireilykään enää innosta. Katsotaan mistä illalla itsensä löytää.
Pääsin matkaan (kiitos kammiyöpymisen) jo aamu 9 jäljistä.
. . .