Pääsivu Lapin kämpät Kaldoaivi Tsuomasjärvi

KALDOAIVI
TSUOMASJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

043

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Tsuomasvarrin eteläpuolella järveen työntyvän niemen keskellä.


Onko tupa juuri pystytetty vanhoista aineksista vai ollut tällä paikalla jo pidempään?

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2001

10.06.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7754620

3548040

Huom:

LISÄKUVIA

Autiotuvaksi siirtynyt entinen rajamiesten hirsitupa. Merkintä "Rajavart. tupa" Taloudellisella kartalla 1968 ja 1977 topokartalla. Pieni hirsikämppä jota on laajennettu peruskorjauksen yhteydessä 2000 lautaeteisellä, jossa sisävessa, ekopiste ja tilaa klapeille. Vanha tuvan osa on kooltaan noin 3,5m kanttiinsa. Laajennus hieman vähemmän. Pihalla on hirsinen puuvaja. Tupa on mitoitettu kuudelle yöpyjälle. Kamiina ja kaasuliesi.
Vessa oli suljettu eikä ihme, kyllähän se haisi (2001). Laajennus on ruma.
Oman käyntini (2001) jälkeen on laajennus saanut tummemman värin mikä parantaa tilannetta.
Laaksosen ja Aholan autiotupakirjassa (2012) rakennusvuodeksi on laitettu 1968. Tupa on kuitenkin ollut olemassa toisen tiedon mukaan jo 1960. Vuodelta 1960 olevasta kuvasta voi päätellä ettei hirsiä ole katkottu ihan edellisenä vuotena ja oven nauloistakin on ruoste valunut pitkälti. Siis ikää jo muutama vuosi. Toisaalta seinän vieren turpeet ei vielä kasva heinää ja hirretkin on tasavärisiä. Tupa on mielestäni kuvan perusteella 1950-luvun puolelta. Mutta onko se kokonaan, tai sen osia tuotu jostain toisaalta. Vaikea päätellä tuvan alkuperäistä rakentamisvuotta.
Rajamiehillä on uudempi tupa vajaa 1km itään. Katso 042 Tsuomasvarri rajakämppä

Päiväkirjamerkintöjä:

10.8.2001 " . . Tsuomaksen tupa on vanha (tosivanha) rajamiesten tupa johon on rakennettu lautalaajennus. Arkkitehtonisesti käsittämätön ratkaisu tehdä halkovaja, ekopiste ja WC vanhan tuvan eteen. Käytännössä (varsinkin talvella) ratkaisu on kyllä toimiva, eihän vanhan tuvan ovella ole edes tuulikaappia. Sisävessan olisivat voineet jo rakentaessa unohtaa. Nyt se oli kuitenkin onneksi lukittu. . . "