Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Aatsa

KÄSIVARSI
AATSA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

066A

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Riikagárdejávrin eteläpuolella noin 250m rannasta laskuojan itäpuolella. Ropinsalmelta noin 8,5km itään.


066A Aatsa
- Metsähallitus jättänyt huoltamisen 2018. Järjetöntä. Kämpän hirret on vielä hyvässä kunnossa ja muutenkin ok. Katto toki jo vuotaa useasta kohtaa joten koko kämppä tuhoutuu korjaus kelvottomaksi muutamassa vuodessa. Piipun juuresta tulee vettä kamiinalle niin että tulee mieleen löylyn heitto kiukaalle. Keittiösyvennyksen lattialle laitoin vateja ja ämpäreitä jotta en kastelisi sukia. Seinälle kuivumaan laittamani saappaan pohjalliset kastuivat kun sillä kohtaa olikin katossa vuoto. Kämppä olisi vielä pelastettavissa. Ensiksi pitäisi laittaa katolle huopa lisävahinkojen estämiseksi. Silloin jäisi aikaa ratkaista kämpän kohtalo ja se voisi kelvata jollekkin käyttäjäryhmälle. Nyt kattohuopa repsotti parista kohtaa räystäällä niin että kattolaudat näkyi. Mies mönkijän kanssa paikalle päiväksi muutaman huoparullan kanssa ei voi maksaa kohtuuttomasti. Kohta tuota ei saa enään myytyäkkään. (Tähän vihainen hymiö)
- Kämppä on tavallista autiotupamallia. Pieni eteinen, keittiösyvennys ovesta oikealle. Sen vieressä ikkuna, klapipino ja kamiina. Peräseinällä vielä kaksikerroksinen laveri. Ovesta vasemmalla seinällä naulakko ja ikkunan ääressä pirttikalusto.
- Jonkun verran tavaraa jätetty tuvalle mutta muuten siisti tupa ja piha. Puuvaja ja vessa kohtuullisen uusia.
- Koko paikka kovin kivinen. Maisemat ei erityisen näyttäviä joten hiukan ihmettelen sijaintia. Rakennuksen paikkaan on ehkä enemmän vaikuttanut etäisyydet muihin tupiin.
Tulipa käytyä ennen kuin tuhoutuu. (MH 2018)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huoltamaton

2018
16.06.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971

7630740

3289290

Huom:

LISÄKUVIA


Metsähallituksen hirsinen tyyppitupa. Tuvassa on kamiina, makuutilaa 10 hengelle ja pirttipöytä penkkeineen. Tuvan vieressä nyttemmin tyhjä puuvaja ja tietenkin erillinen wc.
Luontoon.fi sivujen mukaan (2019): Kattoremontti keväällä 2019. Aatsan tuvalla ei ole polttopuita! Tupa on vapaaehtoisten hoidossa.

Kämppä on ilmeisesti toiminut alkuaikoina jonkun aikaa varaustupana.
Vuoden 1983 GT-kartassa on Riikagárdejávrin (Unnajávrrás) rannalle piirretty kaksi rakennusta. Tämä on niistä eteläisempi. Katso 066B Aatsa itäinen.
Metsähallituksen julkaisussa "Käsivarren erämaa-alueenluonto ja käyttö" sivu 137 kartan mukaan rakennettu 1971 ja vuodepaikkoja 10.
066B eli viereinen lujitemuovinen parakki on Suomen Matkailuliiton autiotupakirjasen mukaan vuodelta 1970 ja Metsähallituksen julkaisun mukaan (A123) tämä taasen 1971. Miksi kaksi tupaa samaan aikaan näin lähekkäin. Tämä lienee tarkoitettu varaustuvaksi ja lujitemuoviparakki autiotuvaksi.
Vuoden 1969 topokartta ei tunne kumpaakaan Aatsan tupaa 066A tai 066B. Mutta läheinen Valkeapään talo 067 on merkitty autiotuvaksi.

Päiväkirjamerkintöjä: