Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Termisjärven kömmänä

KÄSIVARSI
TERMISJÄRVEN KÖMMÄNÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

005A

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Termisjärven pohjoisrannalla, Salmikurusta laskevan puron länsipuolella noin 400m autiotuvasta itään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut


04.02.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7671560

3270200

Huom:Paikalla on ollut ilmeisesti turvekammi. Myös vajaa ja aitausta on muisteltu. Paikalla on vielä matala turvevalli ja piisin raunio ja kamiinanputki.
"400 m idempää löytyvä mustaamattoman neliö on ainakin -60 luvulla ollut vielä aivan käyttökunnossa ollut pitkänomainen perinteellinen turvekammi. Arvaan sen lopun liittyvän uuden autiotuvan valmistumiseen?" (MI 2008)
Rakennuksen merkintä näkyy ainakin 1965 topokartalla.
Kullervo Kemppinen kertoo kirjassaan Haltian Harteilla: "Terbmisjärvi läheni. Tunturit sen kahden puolen tuntuivat kasvavan sitä korkeammiksi, mitä lähemmäksi ehdittiin.
Järven länsipäässä osuttiin kuivalle soratievalle. Siihen kohosi teltta tottunein ottein. Vanha turvekota oli tosin lähellä, mutta siihen ei huvittanut turvautua näin hyvällä säällä." Sivu 149. Kirja on vuodelta 1964 mutta koska tuo Kemppisen matka on tehty? Kirjasta saa käsityksen jotta turvekota olisi järven länsipäässä. 1965 topokartan merkintä on kuitenkin lähes järven keskikohdalla. Muistaako Kemppinen hieman väärin, käyttääkö kirjailijan vapautta vai onko kyseessä eri kohde.
Katso 005B Termisjärvi

Päiväkirjamerkintöjä: