Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Ailakkajärvi

KÄSIVARSI
AILAKKAJÄRVEN AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

004B

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Ailakkajärven pohjoislaidalla järven luoteiskärjestä noin 1km. Rantaan on matkaa noin 100m

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

2005

08.01.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1990

7665000

3263980

Huom:

LISÄKUVIA

Metsähallituksen julkaisussa "Käsivarren erämaa-alueen luonto ja käyttö" sivu 137 mukaan nykyinen hirsitupa on rakennettu 1990 ja vuodepaikkoja 10. Aiemmin paikalla on ollut ns "Huurre std" eli kevytrakenteinen parakki 004C Ailakkajärvi Lujitemuovi.

Nykyiseen isoon tupaan on saatu mielestäni tehottomasti vain 6 makuupaikkaa. Tuvan ympäristö on kulunut ja näyttäisi siltä kuin paikalla olisi tosiaan ollut useampia rakennuksia eri aikoina hieman eri kohdissa. Tupa oli sottainen 2005. Hirsituvan eteen on tehty laudasta eteinen jonka toinen puoli toimii sisäkautta puuliiterinä. Eteisessä on hyllyjä täynnä roinaa. Kaikki hyllyt pitäisi poistaa autiotuvista. Niille kertyy vain jätteitä. Jos tupa on tosiaan rakennettu vuonna 1990 niin se on "vanhentunut" nopeasti.

2003 Halti Kilpisjärvi kartassa on kaksi rakennusta joista tämä, lähempänä rantaa (kaakonpuolinen) esiintyy myös vanhemmilla kartoilla. Toinen rakennus on ollut ylempänä. Katso 004A Ailakkajärvi raunio

Päiväkirjamerkintöjä:

7.8.2005. "... Talsin tauotta Ailakkajärvelle ja tuvan viereiselle kumpareelle. Hetken katselin kaunista maisemaan aringon jo välillä pilkistellessä pilvien välistä.
Tuvalle tuli toiveita täynnä mutta sotkuinen se on. Liian lähellä sivistystä. Siivosin laitoin tulet kaminaan ja keitin kahvit. Aurinko paistoi. Eiliset 4 tammukkaa foliossa kaminaan. Hyvää tuli. Järven päädyssä niemellä oli teltta ja siellä näkyi muutama kulkija. Mainion näköinen leiripaikka jos tuvalle ei halua tulla.
Sää oli selkeä ja tyynehkö. Kellossakin vielä aikaa tälle päivälle. Tupa ei houkutellut enään yöpaikkana. Läksin kipuamaan Ailakkavaaralle. ..."