Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Kaskasjoki länsi

KÄSIVARSI
KASKASJOKI LÄNSI
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

045A

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kaskasjoen ja kapean lammen välisellä kannaksella 2km kaskasjärveltä kaakkoon. Noin 8,5km Ropi tunturista pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2005

10.08.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971 (2000) (1970)

7650900

3287340

Huom:  

LISÄKUVIAVanha lujitemuovinen parakki oli tällä paikalla 1970-2000. Vuonna 2000 tänne siirrettiin ja kunnostettiin alunperin Kutukoskelle vuonna 1971 rakennettu hirsikämppä. Pihamaalla onkin tasaista ja möyrittyä rakennuspaikkaa nykyisen rakennuksen länsipuolella.
Nykyinen hirsikämppä on oikein hyväkuntoinen ja siisti. Tuvan perällä yksi yhtenäinen laveri. Ei kerrossänkyjä. Takaseinällä pieni ikkuna antamassa valoa ja parantamassa tuuletusta. Tuvassa on makuutiloja 6 hengelle. luontoon.fi (2015) sivujen mukaan kamiina mutta ei mainintaa kaasusta. Nykyinen tupa on siirretty rahapulan takia vain joka toinen vuosi huollettavien joukkoon (jäte ja polttopuu).

katso: Kaskasjoki (itä) 045B ja Kutukoski Pohjoinen 060

Pohjois-Suomen tunturi- ja autiotuvat kirjanen (painettu 1970): "115. KASKASJOKI  T. Tsaibma ja Juovvatshohkak-tuntureiden välistä Torisenoon laskevan Kaskasjoen etelärannalla Kaskasjärvestä noin 2km alajuoksun suuntaan joen ja sen eteläpuolella olevan lammen välisellä kannaksella talvikäyttöinen lujitemuovinen tunturitupa, jossa majoitustilaa 10 henkilölle. Kämppäkamina ja nestekaasuliesi. Maja valmistunut vuonna 1970. Omistaja Metsähallitus. Majan avaimen saa lunastaa Kilpisjärven retkeilykeskuksesta tai matkailuhotellista"
”Lapinkävijät”
lehden 8/84 mukaan tupa on muuttunut maksullisesta varaustuvasta avoimeksi.

Päiväkirjamerkintöjä:

1.8.2005 "...Kaskasjoen tuvalle tulin suoraan etelästä. Viimeinen pätkä tunturin harjan yli oli kovin kivistä ja lasku jokilaaksoon jyrkkä. Kohtuullisen mukavaa koivikkoa jokivarteen ja lopuksi polkua tuvalle.
Tuvan ovi oli raollaan mutta tupa tyhjä. Päivälle oli kertynyt mittaa yli 15km ja sen huomasi. Tulet kaminaan, ruoka lämpiämään ja pyykkivesi kaminalle. Pyykin sain pestyä ja sitten tutimaan."

2.8.2005 Tiistai 6. vaelluspäivä. "Huoltopäivä. Kaminalle päänpesuvesi. Itikat tahtoi syödä paidattoman päänpesijän lammen rannalla. Siirsin tuvan oven rullasalvan vastinrautaa jotta ulko-ovi pysyy kiinni.
Pieni lenkki virvelin kanssa alavirtaan. Löysin tuvan jäänteet joita etsin
(Kaskas itä). Kalaa ei tullut, paitsi se pikkuinen hauki jota en ottanut. Tuvalla tukeva ateria eilisen säilykkeen toisesta puolikkaasta ennen lähtöä eteenpäin.
Kaskasjoen pääsi kiviä pitkin yli tuvan kohdalta. Vastarannalla hyvä ja kaunis masto aina Kaskasjärvelle jonka ranta hankalan kivikkoinen. Pidin tauon mukavalla niemellä järven rannalla. Tuuli vain oli kylmä. Paikka on kaunis."