Pääsivu Lapin kämpät Käsivarsi Ropi

KÄSIVARSI
ROPIN AUTIOTUPA
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

044

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Ropijoen itärannalla noin 3,7km Ropin huipusta lounaaseen. Ropinsalmelle on matkaa 10km.

- Jotain on tehty sitten edellisen käynnin (2005). Kämppä on suoristetty. Kunnostuksen yhteydessä kämppä olisi pitänyt siirtää 200m ylemmäs kuivalle maalle. Tuvan ympäristöä voisi ainakin hieman raivata. Pusikot on ympärillä kasvaneet ja maa on yhä märkää ja soista.
- Perusmallinen tupa ja ikäänsä nähden ok. kunnossa. Kulkijat vain jättää kaikenlaista tuville. Minä en ainakaan söisi mitään toisten tuomia elintarvikkeita muovikasseista jotka roikkuu naulakossa. Tyhjiä ja vajaita kaasupulloja, sinolia, kasa karttakopioita, tuikkuja metallihylsyissään, roskikset täynnä retkiruokafoliopusseja, ikkunalla tyhjiä viinapulloja jne. Viekää ihmiset tavaranne mennessänne.
- Puuvajassa oli puita, kamiina lämmitti mukavasti, vesiämpäri oli rutussa ja vuosi.
- Vessa meinaa kaatua nenälleen joten ovi oli syytä vetää perässään kiinni jotta pyyhkiessä ei olisi kaatunut oviaukosta ulos. (MH 2018)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

2005, 2018

14.12.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1969 (1961)

7640800

3281960

Huom:

LISÄKUVIA


Metsähallituksen hirsinen tyyppitupa.
Keväällä 2019 tupaa korjattiin talkoo voimin. Tupa nostettiin kivien päälle siten ettei alimmat hirret ole enään maassa kiinni. Samalla lattia uusittiin. Tupa sai siis useita vuosia lisää elinaikaa.
Tuvassa on makuupaikkoja 8 hengelle, kahdet neljän hengen kerrossängyt. Kamiina, pöytä ja penkit sekä pieni eteinen.
Tupa oli aiemmin siirretty rahapulan takia vain joka toinen vuosi huollettavien joukkoon (jäte ja polttopuu).  Polttopuuta voi siis olla niukasti

Tupa on aika märässä ja risukkoisessa paikassa. Se ei löydy 1969 topokartasta mutta ainakin 1983 GT-kartasta alkaen.
Metsähallituksen julkaisun "Käsivarren erämaa-alueenluonto ja käyttö" sivu137 kartan mukaan rak. 1961 korj. 1992  ja vuodepaikkoja 12. Autiotuvat kirjan (2012) mukaan rakennettu 1969. Samaa vuotta tarjoaa Pohjois-Suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1970. Metsähallituksen julkaisuun siis lienee tullut painovirhe.

Päiväkirjamerkintöjä:

" . . . Roabijohkan yli ei mentykkään ihan miten tahansa. Minä löysin itselleni ylityspaikan noin 200m tuvalta yläjuoksuun. Pääsin saappaat jalassa yli. Muut tuli kahlaamalla tuvan kohdalta. Vesi oli sateiden takia hivenen korkealla.

29.7.2005 Uni kyllä maittoi. Joku sanoi kuunnelleensa kuorsausta stereona. En minä vain huomannut. Tuvan ympäristö on märkä ja ryyseikköinen. Vessaankaan ei tahtonut päästä kuin saappaat jalassa. Talon taakse oli kaivettu pieni oja joka johti lorisevan puron talon alta pöpelikköön. Kesäkäyttäjiä varten Ropin tupa on aivan liian alhaalla ja märässä paikassa. . ."