Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Aittajärven laavu

KOILLISKAIRA
AITTAJÄRVEN LAAVU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

166C

Edellinen

Seuraava

Laavu

Aittajärven koillispäässä Suomujoen varrella. Aittajärven parkkipaikalta Suomun rantaan tulevan polun länsipuolella.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

(1988) 2016

02.09.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7589970

3543860

Huom:      

LISÄKUVIA 

Aittajärven ylityspaikan kohdalle on Suomun pohjoispuolelle piirretty kaksi nuotiopaikan merkintää, niiden väliin pari pistettä ja teksti "Laavu". MML:n karttapaikka 2007. Rannan puileinen on laavu ja kaukaisempi on iso puuvaja.

Paikalla on metsähallituksen huoltama hirsilaavu joka on rakennettu viereisen parkkipaikan kautta UK-puistoon saapuville ja tätä kautta vaelluksensa lopettavien tarpeisiin. Sopiihan siinä kalastajankin pysähtyä Suomun vartta kulkiessa. Hirsilaavu on hiukan vanhempaa mallia jossa koko etuseinä on auki ilman sivupieliä.

Sepon kuvassa vuodelta 2000 paikka on jo kulunut. Minä olen aloittanut reissun tuota kautta vuonna 1988. En muista olisiko laavu jo silloin olemassa. Oli "kiire" Suomun yli ja maastoon. Laavun merkintä löytyy kartoiltani Sokosti-Suomujoki kartalta v.1993 alkaen.

Näillä kohdin, ehkä hieman ylempänä rinteessä, on ollut tietyömaan parakki ja mahdollisesti myös koltta-asutusta. Katso 166A Aittajärven Kolttakenttä ja 166B Aittajärven Parakki.

Lisäksi laavulta 30-100m itään on jäänteitä vieläkin vanhemmasta asutuksesta. Metsähallituksen kulttuuriperintö invenoinnissa 2013 mainitaan: "Kohde on moniperiodinen asuinpaikka, joka koostuu kivikaudelle tai varhaismetallikaudelle ajoittuvasta asuinpaikka-alueesta sekä kahdesta suorakaiteen muotoisesta liesilatomuksesta." MH-tunnus: 163668

Päiväkirjamerkintöjä: