Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Apujoukkojenvaara porokämppä

KOILLISKAIRA
APUJOUKKOJENVAARA POROKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

052

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Pälkkimäojaan Apujoukkojenvaaralta laskevan ojan molemmin puolin, noin 400m Pälkkimäojasta.


Apujoukkojenvaaran erotuspaikan vieressä ollut vanhempi porokämppä on palanut.

Vanhin porokämppä seisoi leca-harkkojen päällä joen pohjoispuolella. Rakennuksen hirsiosa oli saamieni tietojen mukaan siirretty Kopsusjoelta, Orposen kentältä 1980-luvulla.  Rakennuksessa oli siis vanhempi hirsinen osa ja saman kokoinen lautapaneloitu laajennus. Keväällä 2020 talo Paloi. Katso Orponen 151A


YKSITYISIÄ,  PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut / Hyvässä kunnossa

2000, 2005, 2016

02.11.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7573260

3543730

Huom:

LISÄKUVIA

Paikalla on Lapin paliskunna lukittuja rakennuksia. Luirojärvetä pohjoiseen kulkeva polku menee rakennusryhmän läpi.
Tuvat on entisen poroaitauksen tuntumassa rinteellä, purovarren molemmin puolin.

Paikalla ollut vanha hirsikämppä on palanut keväällä 2020. Sen paikka on siivottu ja uuden rakentamista suunnitellaan. UUsi rakennus onkin noussut vanhan paikalle 2021.

Koilliskaira 1992 kartassa 3 rakennusta. Vuonna 2000 näin yhden hiukan vanhemman ja toisen aivan uuden. 2005 sama juttu kuin 2000 muistikuva vain kahdesta vaikka kävelin pihan kautta. Jokivarressa oli toki myös hirsisauna joka saattaa olla se kartan kolmas. MML:n karttapaikalle 2016 on merkitty vain kolme rakennusta. Paikalla oli kuitenkin kymmenkunta rakennusta joista pääosa oli lämmitettäviä (2016). Kyse on siis jo "porokylästä".

Uudempia rakennuksia on joen molemmin puolin. Lisäksi on joukko pienempiä piharakennuksia. 

Päiväkirjamerkintöjä:

4.8.2000
". . .Pälkimäojan ylitykseen jouduin hieman uhraamaan aikaa. Joki mutkittelee ≈2m syvänä ja 3m leveänä siinä poroerotuspaikan kohdilla. Löytyi sellainen hiekkasärkkä jota pitkin pääsin yli saappaita kantaen. Joessa on kalaa. Yksi vötkäle lähti ruohikosta kun saavuin rantaan. Poroerotuspaikan alla on 2 hylättyä kotaa ja käytössä olevat pari porokämppää. Erotusaitaus taasen on hylätty. Kummallista touhua tuo erottelu. Korjaisivat edes vanhat teräsverkot pois maastosta. Alkoi nousu Sokostille. . ."

1.10.2005 Lauantai 6. vaelluspäivä.
"... Päivän ensimmäinen etappi tuntuu menevän aina paljon nopeammin kuin myöhemmät. Olin siis yllättynyt kun saavuin sinne Apujoukkojenvaaran alla olevalle poroerotuspaikalle. Paikalla on vanhaa rima-aitta ja verkkoaitaa. Molemmat kylläkin heikossa kunnossa. Onkohan täällä enään mitään erotus hommeleita. Tuvat ainakin on ja hyväkuntoisilta näyttää. Vanha kämppä on hirsinen ja lautahuoneella jatkettu. Seinässä iso nimikylttiä muistuttava lauta jossa lukee ”Lukittu Porokämppä”. Pitäisikö tuo tulkita kämpän nimeksi, Heh. Puron rannassa on sauna. Pieni ja nätti hirsirakennus..."

Tiistai 16.8.2016
"... Päivän tavoitteena oli vain Luiron sauna.
Lähdettiin kohti etelää. Selkeä polku kulkee välillä lähempänä jokea ja välillä etäämmällä. Lupukkapään ja Joukhaispään huiput näkyvät ylväinä lännen suunnalla. Huomenna jatkamme sinne suunnalle. Muutaman mutkan ja parin kilometrin päästä saavuttiin entisen erotusaidan laitaan. Jäljellä oli katkelmia puisesta erotuspaikan aidasta, osa pystyssä mutta pääosin maassa lahonneena. Erotuspaikan kirnukin kasvaa jo metristä koivua.
Pian ollaankin ”porokylässä”, paliskunnan ja poromiesten rakennusryhmän luona. Vanhoja tuttuja rakennuksia ja joku uudempikin. Kaikki hajallaan puron varrella. Ihme ettei tälle purolle ole nimeä, ainakaan kartassa. Katsellaan hiukan ympärillemme ja minä otan muutamia kuvia. Hieman alempana ollut vanha kota on luhistunut edellisen käyntini jälkeen. Haikeaksi vetää kun vanha asumus painuu hissukseen maata vasten. Tuokin olisi ollut pelastettavissa vielä kymmenen vuotta sitten."