Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Kopsusjärven autiotupa

KOILLISKAIRA
KOPSUSJÄRVEN AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

024

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kopsusjärven pohjoispuolella hiekkatörmän länsilaidalla. Noin 550 länsilounaaseen Tammakkolammen tuvalta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut

(1981, 2000)

15.05.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7573020

3523210

Huom:     


Erinäisten lähdetietojen perusteella tehty seuraava päätelmä. Kopsusjärven autiotupa: Rakennettu vuoden 1959 jälkeen ja poistunut 1979-81
Kaunispää Kopsusjärvi kartta v.1976 sisältää merkinnän "Kämppä", mutta jo vuoden 1980 vastaavasta kartasta se puuttuu. Tupaa ei löytynyt pitkän etsimisenkään jälkeen 1981. Kumpareen päällä näkyneistä romuista ja tiilenkappaleista päätellen palanut ja paikka tasattu. Oliko tuo 1981 löytynyt paikka tämä ko. kämppä vai joku muu, en tiedä. Topokartalla 1965 näkyy Kopsusluola 025 ja Tammakkolampi 023 mutta ei tätä kämppää. Netistä löytyy kuva "Kopsusjärven korsu 1977", paksuista lankuista tehty "hökkeli" jonka kyljen hiekkapenkka vielä täysin ilman kasvillisuutta. Tuo hökkeli ei ole aivan kumpareen päällä vaan rinteessä.
V. 2000 kiertelin rannalla ja penkan päällä autiotuvan jäänteitä etsien jolloin näin pienen maapenkkaan kaivetun "kellarin" jäänteitä. Oliskohan ollut tämä kämppä. Kemppisen eräretkeily vuodelta 1966 ei mainitse tätä kämppää mutta Kopsusluolan ja Tammakkolammen kämpän.
MML:n nettikartan ilmakuvasta 2012 löytyy kaatuneen U-kirjaimen muotoinen vaalea läikkä.
Matti Poutavaaran kirjassa "Lappi keskiyön auringon maa" olevassa karttaliitteessä (1953) on merkintä Kopsusjärven autiotupa. Tuo tarkoittanee Kopsusluolaa (025) Netistä löytyneessä kuvassa vuodelta 1977 ei kasva hiekan päällä mitään vaikka aikaa olisi kulunut 24 vuotta. Suomen ladun kartassa 1958 on "Kopsusjärven kämppä". Siinä merkintä on mielestäni selvemmin Kopsusluolan kohdalla. Imatran lapinkävijöiden kartassa 1961 on kämppä jo nimetty "Kopsusluolaksi". Missään kartassani Kopsusluolaa ja Kopsusjärven kämppää näy samaan aikaan. Kaikkia karttamerkintöjä ennen 1966 (kemppisen eräretkeily) voitaneen pitää Kopsusluolan merkintöinä.

Netin keskustelusivuilta: Vaellusturinat 1 Lisääjä (Samovaari) Perjantai, 09.Joulukuu, 2005:
"Kävin Kopsusjärven autiotuvalla muistaakseni -70 tai -71. Oli hiekkatörmän päällä, en käynyt sisällä mutta muistini mukaan ehkä max. kuudelle hengelle, pieni kuisti järvelle päin. Oli aika vanhan ja ränsistyneen näköinen, on varmasti ollut jo -66 rakennettuna. Oli jo pari pariskuntaa majoittuneena ja meikäläinen silloisen tyttöystävän kanssa liikkeellä niin mentiin suosiolla parisataa metriä Kopsusluolalle."

Katso Kopsusluola 025 ja Ison-Ponkun kenttä 216

Päiväkirjamerkintöjä:

Sunnuntai 30.7.2000
"Kopsusjärvellä vene kalastamassa ja rannalla koira. Kopsusjärvelle pääsee autolla ja sen huomaa. Kiersin Kopsusjärvelle mutta siellä ei ollutkaan odottamaani kotaa. Vain puukatos ja nuotiorinki. Kota on palanut muutama vuosi sitten. No ruoan laittoon. Paikalle saapui vanhempi pariskunta joka oli "näiltä" kulmilta kotoisin. Mies sano olleensa täällä kalassa jo 1930-luvulla. Oli mukava rupatella menneistä ajoista. Minä kyllä lähinnä kuuntelin. Mies kertoili raakun pyydystäjästä Kopsusjoella ja sodan aikaisista tapahtumista täällä. Oli ollut sekä saksalaisia että joku venäläinen partisaaniporukka liikkeellä näillämain. Kopsusjärven kämpänkin sanoi olleen pieni maahan kaivettu kämmänä jonka paikan sitten löysinkin kun tien päässä kiertelin. Sanoi myös että Kynnyskummun valvontatupa on ollut vanha poliisien ryyppytupa ja nyt jo tuhoutunut. Nainenkin oli kierrellyt järveä ja yöpynyt sen saaressa. Paikalle olivat nyt tulleet polkupyörillä sitä vanhaa saksalaisten huoltotietä. Sain syödäkseni heidän ylimääräisen juustoeväsleivän. Kiitos."