Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Meänteisen kämppä

KOILLISKAIRA
MEANTEISEN KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

038

Edellinen

Seuraava

Kammi

Lankojärven lounaispään niemellä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio/purettu


31.08.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7580530

3533770

Huom:     

LISÄKUVIA

Lankojärven koillispään niemessä sen itälaidalla penkkaan kaivettuna hirsikorsu. 1970-luvun ulkoilukartoissa tuo niemi on piirretty saareksi.
1950-1970-luvuilla alueella asuneen erakon Meänteisen (Reijo Savinainen) kämppä. Meänteisestä on kirjoiteltu siellä ja täällä. Legendoja ja tositarinoita. Esim: Kullesvo Kemppisen kirjassa Poropolku kutsuu sivulta 264 alkaen.
Kämppä on poistunut mutta niliaitta ja yhdestä puusta veistetty ruuhi oli paikallaan vielä 2016.
Vuonna 1977 olin Lankojärvellä kaksi yötä. Silloin vain huhuttiin erakosta ja koitettiin katsella järven yli kun siellä piti olla jotain. Mitään ei nähty, ei kuultu eikä uskottu.
"Kentällä jäljellä niliaitta, ruuhi ja puuliiteri. Liiterin vieressä sijaitsee kahden maahan kaivetun rakennuspaikan sijat. Lisäksi kentällä lukemattomia linnunpönttöjä." (Vänkä 2010)
Paikalla on ollut 50-luvulla maahan kaivettu hirsirakenteinen korsu (lisäkuva 3). Tuosta korsusta on näkynyt vain maalla peitetty kumpare ja korsuun vievät portaat. Sisälle on mahtunut 2-kerroksiselle laverille molemmille 1 henkilö. Laverien vieressä on ollut niukasti jakatilaa  mutta oven pieleen on kuitenkin saatu värkätyksi kivistä muurattu liesi ja hyvä puuvarasto.
Tuo korsu on ilmeisesri väistynyt käytöstä Meanteisen uudemman kämpän valmistuttua. Korsu on kuitenkin ollut käyttökunnossa vielä 1963 (netissä olevan matkakertomuksen mukaan). Tuossa kertomuksessa ei mainita uudempaa Meanteisin kämppää joten se lienee 1963 jälkeen rakennettu. Korsu on sijainnut aivan hirsikämpän yläpuolella. Meanteisin kämppä näyttää uudelta vuoden 1969 kuvassa. Se on puoliksi rinteeseen kaivettu hirsinen korsu. Ovi ja ikkuna alarinteen puolella. Tukeva puolikkaista hirsistä tehty katto jossa paksu turvekerros peitteenä. Kämpän vieressä on ollut myös sauna ja pieni puuvaja. Rakennukset tiettävästi palaneet/poltettu 1976

Päiväkirjamerkintöjä: