Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Nuotion kämppä

KOILLISKAIRA
NUOTION KÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

072

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Muoravaarakan jokivarressa olevan niemen koillislaidalla. Harrijoen suusta noin 100m länteen.


"Nuotion kämpän paikalla kasvaa nyt tiheä koivupusikko. Käydessämme paikalla 1982 useita hirsikertoja oli vielä selvästi näkyvissä. Eipä silloin tullut otetuksi kuvaa rauniosta." LJ 2014

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

(1988)

27.11.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7585900

3551800

Huom:


Paikalla on ollut Aulis Nuotion, sotien jälkeen rakentama tai rakennuttama kämppä ja sauna. Tiettävästi 1940-luvulla.
Paikalla käydessäni 1988, tuvan seutu oli hahmotettavissa vaikka jäänteitä en muista. Nuotion Sauna on merkitty Imatran lapinkävijöiden Saariselkä karttaan vuodelta 1961. Sokosti-Suomujoki kartassa 1976 on vielä raunion merkintä.

Kullervo Kemppinen "Lumikuru" sivu 100:  "Täydellisyyden vuoksi pitänee mainita Nuotion kämppäkin, joka aikoinaan könötti hiekkatörmän kupeessa Harrijoen ja Muorravaarakan yhtymäkohdassa. Se oli hienossa paikassa, ja moni kulkija ehti sen suojasta nauttia, tämän kirjoittajakin eräällä ensimmäisistä retkistään, Mutta nyt on aika tehnyt tuhonsa senkin kohdalla. Katon kannatinvasat ovat lahonneet ja sortuneet sisälle, joten kämppää enempää kuin sen yhteyteen rakennettua saunaakaan ei enää voi kulkija majapaikakseen käyttää." (Neljäs painos vuodelta 1967)

Kämpän paikan voi vielä hahmottaa tiheästä pusikosta jos osuu kohdalle. Rinteen päällä on tasaista telttailumaastoa ja epävirallinen nuotiopaikka.
Koordinaatit suuntaa antavia.

Päiväkirjamerkintöjä:

13,8,1988
". . . Yläjängällä olevan järven pohjoispäästä viimeinen upea näkymä Suurille tuntureille. Järvellä pesi joutsen pariskunta jolla 5 poikasta.
Nuotiokämppä eli vanha autiotupa sijaitsi todella upealla paikalla Hiekkaisella Muotkan ja Harrijoen risteämällä. Tupa oli siis entinen tupa eli jotain merkkejä maastossa."