Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rajan kämpän wanha paikka

KOILLISKAIRA
RAJAN KÄMPÄN WANHA PAIKKA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

058A

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa

Luirojärven länsipuolella. Vasanlyömäpään eteläpuolitse kulkevasta polusta n.20m koilliseen, noin 300m Luirojärven eteläpään ylityspaikalta luoteeseen ja 200m Luirojärven nuotiopaikalta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle

2016

01.09.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1946

7569840

3542010

Huom:

LISÄKUVIA 

Rajan kämpän (058B) alkuperäinen paikka? Paikalta löytyy hieman maan muokkaamisen merkkejä, matalia maavalleja. Yhdestä matalasta kuopasta löytyi hyvin ruostuneita kammiinan savutorven pätkiä.
Rajan kämpästä on netissä kuva sen alkuperäisellä paikalla. Siinä näkyy tuvan oviseinää ja hieman taustan maastoa. Paikka josta kamiinan putket ja maavallit löytyi muistuttaa tuon valokuvan maisemaa. Mitään varmaa yhtäläisyyttä kuvan ja käymäni paikan välillä en havainnut. En siis ole voinut varmistaa jotta paikka olisi oikea.
Koordinaatit likiarvoja.
Vanhemman Rajan kämpän historian vuosiluvut on vaihdelleet. 1930-luvusta alkaen. Oletettavin rakennusvuosi on tuo 1946 Luirojärven länsipuolelle. Siirto Luirojärven etelärannalle 1950-luvun alussa ja purettu 1988.
Tuon uuden tuvan “Kämppäkirjassa” 2005 luki seuraavaa: “Rajan kämpän autiotupa
• Rakennettu 1946. Rakentajana rajavaartioston Korvasen vartio. Alunperin kämppä rakennettiin Luirojärven länsipuolelle korkealle Vaselmapään rinteeseen. Sodankylän Latu siirsi kämpän nykyiselle paikalleen 50-luvulla. Tupa purettiin 1988 ja tilalle rakennettiin ...".
Oletan siis Rajan kämpän vanhan paikan olleen tässä. Jäljistä ja kamiinan putkista päätellen tässä on joka tapauksessa ollut jotain. Jos ei Rajan kämppä niin mikä?
Koordinaatit likiarvoja.

Päiväkirjamerkintöjä: