Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rajavaaranpuro

KOILLISKAIRA
RAJAVAARANPURO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

102

Edellinen

Seuraava

Laavu

Rajavaaroilta Jauruun laskevan poron tuntumassa. Jaurujoen kaakkoisrannalla. 2,3-2,7km Peuraselän kämpältä koilliseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


03.03.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7563000

3572610

Huom:     

LISÄKUVIA 

Yllättävä löytö 1988 topokartasta. Mustaamaton neliö eli tarkoittaisi kylmää rakennusta, kammia ym. mutta ei hyväkuntoista lämmitettävää hirsikämppää. Jaurun varressa peuraselältä alavirtaan on joku rakennelma. Kemppisen Lumikuru kirjasta katkelma sivulta 100: "Alempana Jaurun varressa, lähempänä rajaa, on vielä rajajääkärien Jaurun kämppä, joka on tiettävästi tilava ja hyväkuntoinen, koskapa se on kelvannut yöpaikaksi itselleen tasavallan presidentille hänen keväällä 1956 Saariselkää kiertäessään." Tämä tarkoittanee kohdetta 135 Jaurijoki.

Jaurujoen etelärannalla on laavun raunio. Mahdollisesti aidan tekijöiden (aitavahtien) vanha laavu. Tuo laavu ei sijainniltaan osu yksiin vuoden 1988 topokartan kanssa vaan on ilmeisesti noin 400m pohjoiseen, Rajavaaralta laskevan puron pohjoisrannalla.
Laavu on sortunut. Siitä on näkyvissä lähinnä sammaloituneet kattoriut. Kaikki puutavara on katkottu sahalla. Riukujen välistä pilkistää mustaa, repaleista huopaa tai muovia. Ketteen vesitiiviyttä on tuolla paranneltu. Ympäristössä ei näy enään kulumisen merkkejä.

Peuraselän ja rajavyöhykkeen väliltä en tiedä muuta kuin tuon karttamerkinnän ja tämän laavuraunion. Tarkoittavatko samaa kohdetta? Kumpi sijaintitieto sillloin olisi oikea? Kiinteää pidempiaikaista rakennusta tuolla tuskin on sillä siitä olisi varmaan tullut jo esille tietoa. Miksi aidan tekijöiden (aitavahtien) vanha laavu näkyisi vasta 1988 topokartassa?

Koordinaatit topokartan mukaan. Laavun jäänne siitä 400m alavirtaan.

Katso 100 Peuraselkä ja 135 Jaurijoki

Päiväkirjamerkintöjä: