Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Taimenlammen verkkovaja

KOILLISKAIRA
TAIMENLAMMEN VERKKOVAJA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

161

Edellinen

Seuraava

Kämppä tai verkkovaja

Taimenlammen pohjoispuolella, Taimenpään ja Kivinokan välistä laskevan puron itärannalla. Noin 300m Taimenlammelta pohjoiseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


05.05.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7584990

3534480

Huom:

LISÄKUVIA

Paikalta löytyy hirsikehikko jossa 8-9 hirttä päällekäin eli noin tasakertaan asti. Rakennus on pienehkö, leveyttä tuskin 3m, pituutta hieman enemmän. Kehikko on matala ja hirret kohtuullisen hyvässä kunnossa. Hirsien päät on sahattu. Kehikon ikä on siis mielummin 50 kuin 100 vuotta.
Kehikon ympärillä on maassa runsaasti lahoa puutavaraa. Hirret on salvoksista ja sisäpuolelta veistettyjä. Ulkopinta on pyöreä. Tuo työtapa ja ikkuna-aukko ei viittaisi mielestäni verkkovajaan vaan kämppään.
Ovi on matala mutta leveähkö ja sen pielet on pyöreät. Kuinka tuohon saa tiiviin oven? Myöskään ikkunan pielissä ei ole huulloksia merkkeinä lasista. Puitteet on toki voitu purkaa ja viedä pois. Lattialaudoista tai lämmityslaitteesta ei ole havaintoa eikä kuvista näy tilkkeitä hirsien välissä. Nämä taas viittaisi muuhun kuin majoittumista varten tehtyyn kämppään.
Enpä osaa päättää rakennuksen käyttötarkoitusta. Verkkovajasta, Menteisen kämpästä ja partisaanien tukikohdasta olen nähnyt mainintoja. Vieressä ei ilmeisesti ole muita rakennelmia.

Yrjö Teeriahon kirjassa ”Kartan kanssa kairassa” mainitaan jotta yksi Meänteisen kämppä on ollut Taimenlammella.

Muutaman kerran olen itse Taimenlammen rannalla kulkenut ja ympärille vilkuillut mutta tätä kehikkoa en ole nähnyt. Sen verran ylempänä ja kumpareen takana rakennus on ettei se lammelle näy.

Päiväkirjamerkintöjä:

28.9.2005 Puilakanlampi - Siikavuopaja.
"Sää kuten eilen. Täysipilvinen, tuulee ja tihkukuuroja. Maasto komistui Puilakankurussa. Kauniita lampia ruskan värittämää maata ja tummia puiden runkoja.
Oikaisin Taimenpäiden yli Puilakankurussa olevan lähes tyhjän ison lammen jälkeen. Lasku Taimenlammelle oli todella upeassa maaruskassa ja komeiden puiden seassa.
Taimenlammen rannalla on myrsky kaatanut 8 puuta kymmenestä. Ikävän näköistä. Rupesin etsiskelemään Tammukammia sieltä järven länsipäästä."

Minun on täytynyt kulkea hyvin läheltä rauniota tuolloin. Mutta kun ei tiedä niin ei näe ellei päin kävele.