Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Vongoivan Ruoktu A

KOILLISKAIRA
VONGOIVAN RUOKTU A
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

095

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä ?

Vongoivanjoen suulla sen itäpuolella aivan rannassa noin 50m Jaurujoesta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1992, 2000

18.11.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1930-luku ?

7560790

3562230

Huom:     

LISÄKUVIA

Pienen hirsikömmänän jäänteet. Lieneekö viereisen 096 Vongoivan Ruoktu B:n rantasauna. Raunion paikka metsähallituksen ylläpitämän tulipaikan vieressä, osa polttopuista raunion päällä. Rakennuksen hirsiä on tainnut aikanaan kadonnut myös polttopuiksi. Nykyään jäljellä vain jokunen laho hirsi turpeen seassa. Kämppä on ollut arveluttavan lähellä rantaa ajatellen kevään tulvia ja jäiden lähtöä, tästäkin syystä tulee sauna mieleen.
"Rakennus ollut 2-osainen tai sitten pienemmässä osassa ollut kuisti. Isomman osan nurkassa piisin raunio." (Vänkä 2015)
Kemppinen mainitsee kirjassaan Lumikuru seuraavaa: "Jaurun laaksossa on ollut ennen toinenkin kämppä, Vongoivan Ruoktu, joka on sijainnut juuri Vongoivajoen suulla. Nykyisin on kämpän katto luhistunut, joten se on käyttökelvoton, vaikka vähällä vaivalla kunnostettavissa." (Neljäs painos v. 1967)
Vongoivan ruoktu on merkitty Imatran lapinkävijöiden Saariselkä kartalta vuodelta 1961.
Paikalla on tiettävästi kullanhuuhdota historia. Mahdollisesti "Insinööri" Holmannin porukka on ollut täällä kultaa etsimässä ja rakennukset olisi heidän jäljiltä.
Seppo kirjoitti Vaellusnetissä 12.11.2005 seuraavaa: "Laanilasta löydettiin lähes 400 grammainen kultahippu syyskuussa 1935, ja rakennettiin kultamiesten käyttöön parikin kämppää Suomujoen yläjuoksulle ja kolmas Vongoivanjoen suulle Jaurujoen rantaan;"
Olen käynyt paikalla 1992 ja 2000. Noiden reissujen valokuvien ja muistikuvien perusteella oletin jotta jokivarressa olisi kaksi rauniota tuon rinteellä olevan kohteen 096 lisäksi. Tuo muistikuva on ilmeisen väärä. Kaikissa näkemissäni ja lukemissani dokumenteissa mainitaan vain yksi "Vongoivan Ruoktu". (Turhankävelijä 2015)

Päiväkirjamerkintöjä:

7.8.2000 ". . .Vongoivanjoen kohdalla kiertelin hieman maisemia katsoen. Siellä on alhaalla yhdet rauniot joista jäljellä pari hirsikertaa. Ylempänä rinteessä täysin maatuneen rakennuksen paikka jonka vieressä ruostunut iso liesi/kamina. . ."