Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Alempi kiertämäjärvi

KOILLISKAIRA
ALEMMAN KIERTÄMÄJÄRVEN LAAVU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

081

Edellinen

Seuraava

Laavu

Alemman Kiertämäjärven itärannalla hieman puoltaväliä pohjoisempana. Rantapenkan päällä.


Kuvassa vanha laavu. Uusi on tehty samalle paikalle tukevista hirsistä. Katso lisäkuva 3.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1993, 1994

26.10.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7593820

3557420

Huom:

LISÄKUVIA

Alemmalla Kiertämäjärvellä on nykyään oikein komea ja paksuista hirsistä tehty laavu. Ei siis tämä jossa olen itse käynyt 1993, 1994. Laavu on uusittu käyntini jälkeen joskus vuosituhannen vaihteen tietämissä. Puuvajakin on rakennettu.
Laavu on monesti täysin riittävä sääsuoja yöpymiseen. Tämä on vilkkaan reitin varrella, kauniilla paikalla. Tahtoo vain ympäristö kulua ja sottaantua.
Laavu ei näy 1976 Sokosti Suomujoki kartassa mutta 1993 se jo näkyy.

Katso Ala-Kiertämän kalapirtti 080 ja. Kiertämän kammi 082.
Pakalla on oleiltu jo pitkään.
Muinaisjäännösrekisterin mukaan: ”Järven rannalla olevan nuotiopaikan ja laavun luota on tavattu kivikautisen asumisen jälkiä, muun muassa Sär 1 - keramiikkaa."

Päiväkirjamerkintöjä:

". . . Polku on paikoin hyvinkin kostea. Liukastuin yhteen juureen ja lensin polvilleni. Mutaan jäi kaksi noin 20cm syvää kuoppaa polvista. Vihdoin kiertämän rannalla näkyi sateen suojaksi laavu. Järvellä uiskentelee joutsenpariskunta. Märät kuteet roikkumaan laavun etuaukon orteen ja jauheliha-italianpata porisemaan. Paikan wc on arkkitehtonisesti perin persoonallinen ja täälläkin minua hämmästyttää se ketä on käytetty mittana kun pytyn aukkoa on tehty. Ei kuin tutimaan ja odottamaan aurinkoista aamua.
22.6.93 tiistai Aamu ei ollut aurinkoinen eikä lämmin. Yöllä lämpötila +3 joka myös tuntui. Varhainen herätys, käki kukkui ja joutsenet souti. Laavu on mukavalla paikalla rantatöyrään päällä ja siitä on esteetön näköala järvelle. Aamupuuro ja kahvi lämmitti. . ."

". . .Muutaman kilometriä Luton sillalta pidettiin kahvipaussi2 ensimmäisten alkaessa sipata. Samassa tuli esiin myös ensimmäiset kiukuttelut. Saas nähdä kuinka porukka pysyy kasassa. Kiertämäjärven laavulle on kasattu halkoja joten tehtiin tulet ja laitettiin pöpperöt. Onneksi ei satanut koko matkalla. Helpon tuntuinen matka.
7.6.1994 Tiistai Yö tuli nukuttua hieman pätkittäin, Muutama ripaus satoi yöllä. Laavussa oli lämmin ja iltanuotiokin sammui joskus ennen aamua. Itse nousin noin klo 7 ja laitoin nuotioon tulet. Muu porukka heräili tipottain niin, että lähtemään päästiin vähän yli 10.00. . . ."