Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Helanderin kotajärvi

KOILLISKAIRA
HELANDERIN KOTAJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

043

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Suomujoen varrella olevan Aittajärven vieressä on Helanderin kotajärvi. Kämpän rauniot on järven kaakkoisreunalla rantapenkan päällä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1988, 2016

31.08.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

Viimeistään 1830-luku

7589330

3543620

Huom:

LISÄKUVIA

Museoitu raunio jossa kerrotaan Elias Lönrotinkin yöpyneen runonkeruumatkoilla. Kävin paikalla ohikulkumatkalla 1988 mutta muistikuvia tai valokuvia ei jäänyt. Hirsinen kämpän raunio on painunut kasaan ja sen päälle on rakennettu katos.
Imatran lapinkävijöiden Saariselkä kartalla vuodelta 1961 on merkitty "Vetämäkurun kämppä". Tuo Vetämän kämppä on merkitty Maantiekurunojan länsipuolelle eikä itäpuolelle kuten Helander. Onko vain merkintävirhe vai löytyisikö paikalta kaksi rauniota?
Metsähallitus UKK-puisto 6.8.2014: "Kota on rakennettu sisäseinissä olevien kaiverrusten perusteella viimeistään 1830-luvulla. Yöpyjiin on vuosien saatossa lukeutunut mm. Elias Lönnrot ja M. A. Castrén jouluna 1841." Kyseessä on siis Saariselän vanhin kämppä. Kyse on paremminkin harjakodasta. Sivuseinät on matalia ja katon harja on ollut avoin jolloin tulisija on voinut sijaita keskellä. Rakennus on siis muistuttanut kahta vastakkain olevaa laavua.
Rauniota suojaavan katoksen kyljessä on kyltti jonka mukaan kyseessä on ”Suomujoen kota” ja suluissa nimet ”Helanderin kota” sekä ”Suomun kämppä”. Rakkailla lapsilla on siis monta nimeä.

Päiväkirjamerkintöjä: