Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Luirojärven autiotupa

KOILLISKAIRA
LUIROJÄRVEN  AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

059A

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Luirojärven etelärannalla olevasta rakennusryhmästä se keskimmäisin.


Hieman on harmaantunut, eipä juuri muuta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 1993, 2000, 2005, 2016

28.10.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1991

7569770

3542580

Huom:

LISÄKUVIA 

Osuttiin paikalle aika uunituoreeseen tupaan jonka vaalea sisustus häikäisi 1992. Kromikiiltoiset putkijalat keittiöpöydässä ei sopineet sisustuksen tyyliin. Yöpyminen ei ole huvittanut millään kertaa. Pienessä Rajan käämpässä oli 1993 enemmän yöpyjiä kuin täällä mutta silti viihtyisämpää. Talvikäyttöön varmasti erinomainen rakennus näin vilkkaalla paikalla. Väljät autio- ja varaustupapuolet sekä niiden välissä kuivaushuone. Tilaa molemmilla puolilla 14 hengelle, alunperin ilmoitettiin tilaa olevan 16 hengelle. Nykyään vissiin tukevampia retkeilijöitä.
Yksi keittopaikka kaasulla, kaksi pöytäryhmää, kamina ja kerroslaverit molemmissa huoneissa.  Varaustuvan puolella patjat. Rakennus on hirsistä tehty ja maalattu tumman siniharmaaksi. Tuvan edustalla on laaja lautaterassi.

Päiväkirjamerkintöjä:

20.8.1992 ". . . Luirojoen ylitys onnistui pikkuhoususillaan (oli ehkä hätävarjelun liiottelua) ja miten kylmä vesi virkistikään väsyneitä varpaita. Epäiltiin, että Luirojärven suuta on joskus yritetty padota, mutta vanhat sulkujäännökset osoittautuivatkin sillantekeleeksi. Saavuimme siis Luiron "juppikylään" 32 hengen tupaan (jossa mm. kuivaushuone sikin sokin vanhoja vaatteita). Uuden autiotupa rakennuksen jälkeen on Luiron rannalla yhteensä 43 vuodepaikkaa kolmessa rakennuksessa.Siellä kaasulla keittelimme pöpperöt. Seuraksemme saimme Tuiskukurun eilen illalla ohittaneen pariskunnan, sekä yksinäisen vaeltajapojan, joka haikaili Sokostin valloituksesta sekä saunomisesta. Sauna oli tarkoitettu lähinnä joukoille, joten mekin luovuimme saunasuunnitelmista ja jatkoimme Raappanan kammille. . ."

1.10.2005 ". . . Menin lämmittämään yleistä saunaa. Matkalla vilkaisin tyhjää autiotupaa. Siellä tosiaankin oli muistini mukainen teräsjalkainen tiskipöytä. Kromi sopii niin hyvin autiotupaan, Heh. . . "