Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Luirojärven vanha sauna

KOILLISKAIRA
LUIROJÄRVEN  VANHA SAUNA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

059C

Edellinen

Seuraava

Sauna

Luirojärven etelärannalla


Kaksi saunaa samassa kuvassa. Taustalla uudempi joka ei vielä ollut käytössä 2005.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Purettu

1992, 1993, 2000, 2005, 2016

02.09.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1984

7569750

3542510

Huom:

LISÄKUVIA 

Tilava sauna oli Luiron rannassa ja runsaassa käytössä. Kulumisen ja jätevesien takia rakennettiin 2005 uusi sauna kauemmaksi rannasta. Vanha sauna on jo purettu (2006) ja uudempi kauempana rannasta oleva otettu käyttöön.
Sauna oli tilava. Sisällä kiuas ja pata, pitkä laveri ja alhaalla lattiatilaa peseytymistä varten. Ikkunan edessä penkki. Saunaan tultiin pukuhuoneen kautta. Sinne olisi penkille mahtunut nukkumaankin. Vielä oli pieni katettu kuisti. Seinät oli pyöröhirsistä ja katolla palahuopa. Mielestäni tyylikäs ja loppuun asti hyvä sauna.
Kai-Veeikko Vuoristo mainitsee kirjassaan "Missä pitkospuut päättyvät"
s.218 tulleensa Luirolle 1985 ja saunoneensa edellisvuonna valmistuneessa saunassa.

Paikka on siistiytynyt eikä saunasta ole juuri muuta jälkeä kuin aukio (2016).

Tätä aikaisempi sauna oli käytössä vielä 1970-luvun puolivälissä. Ilmeisesti Kuuselan 057 kämpän rakentamisen yhteydessä 1962 tehty savusauna.

Päiväkirjamerkintöjä:

3.8.2000 Torstai ". . . Maisemat Luirolle ykkösluokkaa känny-yhteys luokaton. Teltalta noudin samppoon sekä puhtaan paidan ja aloin lampsia saunaan. Kierto Luirojoen kautta n.1km. Joen ylitys helposti saappaat jalassa. Lomakylä Luirolla oli vielä väkeä. Varausmökissä kolisi, yksi teltta purkuvaiheessa ja autiotuvan edessä kaksi rinkkaa. Rajan kämppä oli tyhjä mutta nuotiopaikalla poika vissiin viereiseltä teltta/laavu yhdistelmältä. Pistin nimeni molempiin autiotupien vieraskirjoihin. Saunan kuistilla puita joten kiukaan ja padan alle sain tulet. Yksi vanhempi mies tuli kyselemään saunomisesta ja sehän sopi. Oli vaimonsa kanssa liikkeellä. Kannettiin vesiä ja hakattiin halkoja. Tarjosivat minulle soppaa. Siinä kävi yksi "50km hiihtäjä", vanhempi kaveri hänkin, ja sanottiin että sopii mennä ennen meitä saunomaan. Kylläpä sauna teki hyvää. Pää ja mieli puhdas. Järven vesikin sopivaa joten viitsi jopa hieman uida. Rupateltiin pariskunnan kanssa niitä näitä ja sanoivat tulevansa "minun" nuotiopaikalle seuraavaksi yöksi. Läksin teltalle aurinkoisella säällä. . . "

1.10.2005 Lauantai " . . .Vihdoin pääsin saunalle asti. Kuistilla oli sen verran puuta että sain kiukaan ja padan alle tulet. Onhan tämä sauna jo hiukan väsyneen oloinen. Ei kuitenkaan purkukunnossa, vaan taitaa tämä sauna kuitenkin lähteä kun uusi otetaan käyttöön.
Menin pilkkomaan lisää puita. Puuvaja on tehty vanhasta autiotuvasta. Sellaisesta kaksiosaisesta joita täälläpäin ovat mm. Lankojärvi ja Muorravaarakka. Toinen pää taitaa olla vielä varastona mutta puuvajasta on otettu lattia pois eikä välikattoakaan enään ole. Ikkuna-aukotkin on laitettu umpeen.
Siinä puita saunaan kantaessani tuli polkua pitkin yksi vanhempi mies. Hetken höpöttelyn jälkeen hän lähti sapuskan laittoon Rajan kämpälle ja minä jatkoin hommia saunalla. Aika vierähtää nopeasti.
Saunottiin sitten siinä kahdestaan. Poikkesin uimassakin (kastauduin kaulaa myöden). Tuo olis varmaan jäänyt tekemättä mutta enhän voinut olla kaveria huonompi. Tarjosipa saunaseura sitten olut tölkillisen, vissiin kiitokseksi saunan lämmityksestä.
Jäin Rajan kämpälle yöksi. Juttuseura oli niin mukavaa näin kuuden vaelluspäivän jälkeen. Käytiin siinä läpi vaellus historiamme, varusteet ja jotain muutakin. . ."