Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Mutterikämppä

KOILLISKAIRA
MUTTERIKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

137

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Museo

Varpupäällä Nattasten pohjoispuolella. Siirretty Tankavaaran kultamuseoon 1975.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1993, 2015

12.09.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1949

7571360

3517610

Huom:

LISÄKUVIA

Geologian tutkimuskeskuksen vanhoissa kuvissa on kuva Mutterikämpästä alkuperäisellä paikalla. Kuvateksti on seuraavanlainen: "Itkosen kämppä Varpupäällä. (Malminetsijät Itkonen ja Keskinarkaus rakensivat tämän"Mutterikämpäksi" kutsutun asumuksen vuonna 1949 Varpupäältä löytyneen kiille-esiintymänläheisyyteen). Kuva: Esa Hyyppä, syksy 1953. GTK, Vanhatkuvat nro 5747."

Metsähallitus oli aikeissa hävittää 1974 kämpän Sompion Varpupäältä. Lapin kullankaivajain liitto lunasti kämpän Tankavaaran kultamuseon ensimmäiseksi rakennukseksi. Kämpän paikka näkyy Kullervo Kemppisen kirjassa "Lumikuru" sen lopussa olevassa karttaliitteestä. Kemppinen kertoo kirjassa tuvasta seuraavaa: "Ensimmäinen kämppä, melko kookas, kuulemma kuusikulmainen, on Varpupäällä. Se lienee entinen metsäkämppä, ja sijaitsee melko korkealla tunturissa. Kun en ole itse tullut koskaan paikalla poikenneeksi, en osaa sitä tarkemmin kehua enkä moittia." Kemppisen merkintä kirjansa liitekartassa ei oikeen osu nykykarttojen Varpupäälle vaan pikemminkin Nattushaaran latvajängälle.

Kirjassa " Morgamin pyrkyrit" sivu 64. "Päätettiin valmistaa opastetaulut Mutterikämpän entiselle paikalle ja Kaarlekustaan kaivokselle". Vuosi oli siis 1975. Olisipa mukava käydä etsimässä tuo vanha paikka ja mahdollinen opastetaulu. Kirja jatkaa. "Päätettiin pitää talkoot Mutterikämpän siirtämiseksi Varpupäältä Tankavaaraan. Hanke toteutettiin huhtikuun 12.-13. päivinä 1975."

Rakennuksen merkintä Varpupäällä löytyy Kaunispää-Kopsusjärvi kartalta 1973.

Imatran lapinkävijöiden karttaan vuodelta 1961 on rakennus merkitty ja nimetty "GEOL. TUTK. LAIT. MAJA"

Koordinaatit Varpupäälle ovat suuntaa antavia.

Päiväkirjamerkintöjä: