Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Niilanpään porokämppä

KOILLISKAIRA
NIILANPÄÄN POROKÄMPPÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

012

Edellinen

Seuraava

Porokämppä / päivätupa

Niilanpään länsirinteellä 4km Kiilopäältä Poroaidan päässä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1983, 2009, 2022

06.09.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7581600

3521330

Huom:

LISÄKUVIA

Vierestä olin kulkenut muutaman kerran vaan en muistanut minkälainen kämppä oli. Vihdoin 2009 poikkesin paikalla.
Rakennus on kaksihuoneinen. Pienestä eteisestä pääsee molempiin. Perimmäinen huone oli lukittu ja poromiesten käytössä. Etummainen huone on avoin. Siellä on kevyttakka ja pöytä sekä seinän vierellä penkkejä. Päivätuvassa voi siis paistaa makkaroita ja talvella hieman lämmitellä tuulensuojassa. Makuupaikkoja ei ole ellei lattiaa lasketa.
Pihamaalla on tulipaikka ja puuvaja/wc. Vanhempi vessa on ovettomana ja käyttökieltotaululla varustettuna hiukan alempana. Erotuspaikka ei kuulemma ole enään käytössä. Se näkyy aitojen huonona kuntona.
Kämppää ei ole merkitty vielä 1980 Ulkoilukarttaan mutta 1988 kartasta se jo löytyy. Eri kirjoittajien mukaan tupa on ollut vaihtelevasti auki tai kiinni.
Nyttemmin Metsähallituksenkin sivuilla on maininta päivätuvasta. luontoon.fi (10/2021) ?Päivätupa, tuvan toinen puoli on lukittu. Varustus: Pöytä ja penkit. Peltitakka. Tuvassa ei ole valaistusta, otathan mukaasi kynttilöitä. Tuvassa on palovaroitin. Tuvan läheisyydessä on tulipaikka, käymälä ja liiteri. Juomaveden saa 400m päästä Kaarreojasta. Huomautukset: Tupa ei ole yöpymistä varten.
Tulentekopaikan läheisyydessä voi leiriytyä.?
Vieressä ollut taukokota on palanut 1995.

Päiväkirjamerkintöjä:

18.8.1992
"Porojen perässä kävellä jolkotettiin poroerotukselle. Paikalla suoritettu suuri poroerotus luultavasti alkuvuonna. Tunturin rinteellä näkyi poroaidan kohdalla selvä väriero maanpinnassa. Aidan sisäpuoli on tallaantunut ruskeaksi kun taas ulkopuolella on vihreys säilynyt. Kodasta kuului saksan kieltä joten ei kurkistettu sisälle. Hetken paussin jälkeen Niilanpään rinnettä kohti Suomun ruoktua."

3.9.2009
?Edessä avautui maisema pitkälle eteenpäin. Samoin silmien alla oli laajat näkymät länteen. Vielä olisi matkaa.
Niilanpään porokämpälle poikettiin pitämään pientä taukoa. Halusin käydä katsomassa rakennusta ihan paikanpäältä. Siinä se on ollut polun varressa mutta en ole "ehtinyt" tutustumaan. Poroerotukset on Niilanpään aidalta kuulemma lopetettu. Aitakin näytti rapistuneelta. Kämpässä on kaksi huonetta. Taempi on vielä paliskunnan käytössä ja lukittu mutta etummainen huone on avoin. Siellä oli niin hyvä makkaran tuoksu, että pieni ryöstö kävi mielessä. Yksi vanhempi pariskunta paistoi makkaroita sisällä olevassa kevyttakassa. Me istuuduttiin hetkeksi pöydän ääreen hörppäämään vettä ja syömään viimeisiä patukoita. Olut alkoi jo kiiltämään silmissä.
Oltiin aikaisen herätyksen ja reippaan kävelyn ansiosta hyvissä ajoin täällä asti. Siksipä ehdotin jospa käytäisiin etsimässä ja katsomassa sitä kammia joka karttoihin on merkitty Niilanpää porokämpän alapuolelle. Polkua, puron yli ja pieni matka aidan viertä. Löytyi Neliskanttinen lautakota jossa muutama hirsi seinän alaosassa. Kammiksi tätä ei mielestäni voi sanoa. Katteen sisäpinta on lautaa, huopa päällä ja pintalaudan kappaleita päälimmäisinä. Hylätyltä näyttää vaikka kohtuullisen hyväkuntoiselta. Sisällä lattialla kasvaa sieniä.
Aurinko paistaa mutta ei ole kuuma. Tuuli sen verran viilentää. Hyvällä tuulella ja mielellä mekin kipitettiin loppumatka.?