Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Peuraselkä

KOILLISKAIRA
PEURASELKÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

100

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Jaurujoen kaakkoisrannalla noin 3km rajavyöhykkeeltä

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa


07.05.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1949

7561290

3570970

Huom:

LISÄKUVIA

Kaukainen haaveitten kohde. Vanha hirsinen porokämppä joka on rakennettu 1949.
Koilliskairan itäreunaan rakennettiin poroaita 1950-luvulla tarkoituksena estää porojen pääsy aivan itärajan pintaan. Tuon ajan rakennustavasta johtuen aitatyö kesti vuosia. Tätä varten aidan tuntumaan rakennettiin kämppiä, joihin Peuraselkäkin lukeutuu. Kämppä on peruskorjattu vuosina 1979 ja 1999 jolloin alimmat hirret uusittiin. Tuvassa on kamiina ja kaasuliesi sekä tilat 5 yöpyjän tarpeisiin. Ikkuna ovesta oikealla ja sen edessä pieni pirttipöytä. Tupa on siisti ja hyvässä kunnossa.
Vuosien 1968 ja 1988 topokartoissa näkyy tuvalta 100m lounaaseen rakennuksen merkintä joka on vanha, tuhoutunut sauna.
Tauno Perttula kirjoitti ”sfnet.harrastus.retkeily” palstalla vuonna 1999
"Peuraselän kämpällä noin 200 m ylävirtaan oli rakennettu savusauna ilmeisesti joskus sotavuosina. Käytön puutteessa (!) se rapistui, homehtui ja ovikin juuttui kiinni. Parin oululaisen kaverin kanssa sen vuonna 1964 kunnostimme. Yhteistyöllähän se hyvin sujuikin: Korjattiin ovi, poistettiin home seinistä, katosta ja lauteilta, korjattiin lattia sekä ladottiin hyvä kiuas. Kiviähän oli vierellä virtaavassa Jaurussa yllin kyllin, myös otsakiveksi sopivia. Lopuksi lämmitimme saunan, kylvimme ja pulahdimme metriseen virtaan. Voi sitä riemua!
Moniaat kerrat siellä saunoin seuraavien noin kymmenen vuoden ajan, vaikka Tahvonkin sauna oli valmis vuonna 1968. Kiukaan sain latoa uudelleen melkein joka kerta, se kun oli survottu puilla rikki. Sitten tasakattoisen kömmänän katto eräänä talvena romahti ja saunomiset olivat tässä tunnelmallisessa saunassa lopullisesti päättyneet."

Peuraselän tupainfossa mainitaan: "Sauna lienee rakennettu 1930-luvulla". Peuraselän saunassa on löylytelty vielä 1981.

Katso 102 Rajavaaranpuro ja 135 Jaurijoki  

Päiväkirjamerkintöjä: