Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Porttikoski

KOILLISKAIRA
PORTTIKOSKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

042

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Suomujoen kaakkoisrannalla noin 1km Taimenlammen laskuojalta alajuoksuun.


". . . Ennen siellä oli savusauna, pitkään aikaan ei tavallistakaan, todella sääli. Monikaan ei varmaan näillä palstoilla, ole päässyt nauttimaan ko.paikan savusaunasta. Muistaakseni -73 pääsi vielä pehmeisiin löylyihin. Tosin se oli jo huonossa kunnossa ja tulipesä oli melkein "kaput" ja vaati verestä mukulakiveä Suomun rannasta. Vähän siinä kyllä saunomisen jälkeen täytyi nokeakin rapsia iholta pois. . . ." (Lonely Rider 2007. Vaellus.net)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1993, 2005, 2009

31.05.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1963

7584390

3536740

Huom:

LISÄKUVIA

Metsähallituksen huoltama hirsinen Autiotupa jonka on alunperin rakentanut Suomen Latu. Tuvan takaseinällä kaksikerroksiset laverit. Yläpedille mahtuu 4 ja alaritsille 6 henkeä. Hyvä pöytä ja kamiina. Ulkona mukava pieni lippa jonka alle saa rinkkoja suojaan, paitsi että sen katto vuotaa. Vettä tippui päälle pitkän sateen jälkeen myös tuvan pöydän vieressä istuessani (2009).
Tuvassa olleen tupakirjan mukaan rakennusvuosi olisi 1963. Imatran lapinkävijoiden ja Suomen Ladun kartoilla 1961 ja 1958 ei tupaa esiinny joten rakennusvuosi 1963 on ilmeisen kohdallaan.
LAPINKÄVIJÄ lehti 2/1990 ”Porttikoski: Tupa ja sauna peruskorjattu syksyllä -88.”
Kämpän eteisessä ollut sauna on poistettu 1999 kosteusongelmien takia ja todennäköisesti myös suuren puunkulutuksen hillitsemiseksi. Nyt se on tyhjänä varastona esim: rinkoille.
Tuvassa on ollut alunperin piisi (takka) mutta se purettiin huonon vetämisen takia. Jokivarressa tuvan kohdilla on tiettävästi ollut savusauna vielä 1970-luvun alussa.

Päiväkirjamerkintöjä:

28.6.93 ". . . Taimenlammelta laskevan puron kohdalta. Vettä hieman yli polven mutta voimakas virtaus. Hieman alapuolella olevan pikkusaaren kautta olisi mahdollisesti päässyt pienemmässä virtauksessa. Porttikosken tuvan sauna oli jo lämmin aiemmin kertomani kolmikon toimesta. Odotellessani sen vapautumista söin ja rupattelin Lankojärvellä tapaamani Ivalolaisen kanssa. Myöhemmin tuvalle tuli lisää väkeä siten, että siellä + teltoilla oli kaikkiaan 14 henkeä. Iltanuotiolla kuuli taasen jotakin alueen ja seudun historiasta, hyvistä kohteista ja muiden kokemuksista. (Huom! Suomun itäpuoli huomattavasti helppokulkuisempi)."
29.6.93 TIISTAI. "Herätys klo 8.00 pilviä oli kertynyt aamu taivaalle ja tuuli noussut navakaksi pohjoisen puoleiseksi. Ripeät aamutoimet ja vieraskirjaan kiitokset terveisistä, jotka olin saanut Keskolla ja Luirolla tapaamiltani Riihimäkeläisiltä. . ."

28.9.2005 ". . . Suomulle laskeuduin polkua seuraten koska se tietämäni ylityspaikka on juuri siinä Taimenlammelta tulevan polun kohdalla. Porttikosken tupa kiinnosti. Jos joutuisi menemään sillan kautta niin en enään tuvalle koukkaisi. Hyvältä näytti ylityspaikka, jopa saappaiden kanssa menemistä harkitsin. Riski olisi ollut kuitenkin liian suuri. Taukotossujakaan en viitsinyt kastella joten paljain jaloin virtaan. Roiskeet ylti polviin muuten meni mukavasti eikä vesikään kovin kylmää ollut. Siinä ylitystä touhutessa näkyi yksinäinen kulkija takanani Suomua seuraavalla polulla.
Päivän päätepiste oli vielä epäselvä. Rahnustin kuitenkin pikkuhiljaa Porttikosken tuvalle Suomujoen rantoja ihaillen.
Tuvan ovi oli auki ja sisällä istui nuori kaveri. Osoittautui samaksi jonka olin nähnyt ylityspaikalla. Hän oli ylittänyt Suomun jossain lähempänä tupaa. Aika persoonallinen kaveri nuoresta iästä huolimatta. Kaveri ei ainakaan ollut mikään Partioaitan varustemannekiini. Kiitettävää rempseyttä ja kadehdittavaa suoraviivaisuutta otteissa. Pihalla pieni reppu josta paistoi reikäleipä. Siinä hän istui tuvassa, oli saanut kaminaankin tuleen ja rauhallisesti lueskenteli paksua "Papillonia".
Minä touhusin ja säntäilin sinne tänne kuin pistoksissa. Sadekin näytti yltyvän. Päätin kuitenkin jatkaa Siikavuopajan laavulle. (Olihan se suunnitelman mukainen etappi). Hyvästelin kaverin joka koko ajan oli istunut rauhallisesti kirjaansa syventyneenä. . ."