Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Pyhä-Nattanen

KOILLISKAIRA
PYHÄ-NATTANEN

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

032

Edellinen

Seuraava

Palovartio / Päivätupa

Pyhä-Nattasen huipulla. Sompion luonnonpuistossa Vuotsosta 10km itä-koilliseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2000, 2017

19.08.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7559700

3515570

Huom:

LISÄKUVIA

Entinen palovartijan tupa nyt päivätupana. Mahtavat maisemat mutta juomavesi turhan kaukana.
Lautarakenteinen pikkutupa. Kaksi patjalla varustettua laverisänkyä, pöytä, kamiina ja kaasuliesi. Pienessä eteisessä on pieni puuvarasto. Tuvan vessa on komeassa maisemassa.
Hieman sekalaista roinaa tuvan vieressä, muuten siisti ympäristö.
Vaikka jossain oppaissa tai kartoissa mainitaan tuvan olevan autiotupa ja siellä on kaksi sänkyäkin, niin puiston järjestyssääntö  kieltää yöpymisen tuvalla. Sompion luonnonpuistossa saa yöpyä vain Sompiojärven rannan leirialueella.
Luontoon. fi sivujen mukaan (2017):
"Pyhä-Nattasen huipulla on vanha palovartijan tupa. Nykyinen tupa on rakennettu sodassa tuhoutuneen tuvan tilalle heti sodan jälkeen vuonna 1946"

Päiväkirjamerkintöjä:

Perjantai 28.7.2000 ". . .Huipulle mennessä kivet vain kasvoi. Huipun päällä enemmänkin väkeä. Suorempi polku hiekkatieltä vain 1.5km. Lapsiperhe ja kaksi vanhempaa vaeltajaa päiväkävelyllä. En muistanutkaan että huipulla on palovartijan tölli eli 2-hengen autiotupa. Kamina ja kaasu mutta ei vettä 1km säteellä. Huipun kivipaadet on poikkeuksellinen näky lapin tuntureilla. Päällekkäin pinottuja lettuja. Viivyin huipulla toista tuntia kun tuvassa oli hyvä laitella muonaa eikä itikoista ollut haittaa. Vain jokunen paarma lenteli. Jano jäi haittaamaan. Aurinko paistaa n.+25, takki päällä, 30kg selässä, mäkeä ylös. Kyllä siinä hikoaa. Laskeuduin alas sitä lyhempää polkua vaikka se tekee mutkaa mentäessä Sompiojärvelle. Lupasi karttakin lähteen polun vierelle. Kuiva. . . ."