Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Rumakuru uusi

KOILLISKAIRA
RUMAKURU UUSI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

006

Edellinen

Seuraava

Päivätupa

Vahtamapään ja Vävypään välisessä laaksossa. Vajaat 4.5km Kiilopäältä. Rumakurun rotkon kohdalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

1983, 2005, 2016

12.10.2022

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1960 tai 1961

7588850

3520820

Huom:

LISÄKUVIA


- Tilava hirsinen päivätupa vilkkaan reitin varrella. Rakentajasta on kahta kirjoitusta. Todennäköisesti tuvan rakensi Suomen Matkailuliiton retkeilyosasto 1961 mutta mainitaan myös  Metsäntutkimuslaitoksen rakentaneen tuvan 1960.
Tuvassa on paljon Ikkunoita ja sisäpinnat mustina noesta. Vielä  2016 tuvassa oli lasiluukuilla varustettu kevyttakka  mutta se on jo 2022 korvattu perinteisellä kamiinalla.
Myös 2016 tuvassa ollut kaasuliesi on luontoon.fi sivujen mukaan poistunut varustuksesta.
- Pidin taukoa heinäkuussa 1983. Hirmuinen helle mutta paarmojen takia pitkähihainen paita päällä. Pihamaa sottainen ja laajalti hiekkaiseksi kulunut. Paikka on joskus ollut ihan komea mutta se turistivilinä.
- LAPINKÄVIJÄ lehti 2/1990 ”UKK-puiston tuvista: Rumakuru: Tupa on sisustettu uudelleen ja vanhaan kämppään on rakennettu uusi käymälä”
- Nostalginen käynti 2005. Ulkoasusta oli kohtuullisen oikea muistikuva mutta sisätiloista en enään muistanut mitään. Sisällä pöytä, penkkejä, kevyttakka ja keittopiste kaasuliedellä. Kompostilaatikot oli sentäs naulattu kiinni. Kämppä oli suht siisti ottaen huomioon valtavan kulutuksen. Hörppäsin viimeiset termarikahvit ennen suuntaamista kohti hotellikylää.
- Tupaa ja sen ympäristöä on käyntini (2005) jälkeen kohennettu. Portaita ja terassia on laajennettu koko etuseinnän mitalle ja roskikset poistettu tuvan edestä. Hieman sivummalla on molokki jätteille, wc toisenlaisille jätteille ja puuvaja/var. Pihamaalla myös nuotiorinki. 2016 oli pihan läpi raivattu leveä sorapolku. Toki se kerää kulkijat yhteen ja antaa ympäristölle mahdollisuuden ruohottua. Suksitelineet tuvan edustalla kertoo tuvan tärkeän käyttötavan.

Päiväkirjamerkintöjä:

5.10.2005 Keskiviikko 10. vaelluspäivä ". . . Mitään kiirettä ei mukamas ollut mutta ei siinä viitsinyt ihan norkoilemaankaan ryhtyä. Keitin termarin täyteen ja söin aamupuurot. Päätin kahvitella samalla kun tutustun uudempaan Rumakurun tupaan.
Laskeuduin Rumakurun tuvalle. Pihamaa oli kivinen ja kulunut kuten muistikuvissani. Mielessäni ajattelin että irtokivet keräämällä piha olisi mukavampi ja nuo kerätyt kivet voisi hyvin sijoittaa paikkoihin joitten kulutusta haluttaisiin vähentää. Kämpän ulkoasusta oli kohtuullisen oikea muistikuva mutta sisätiloista en enään muistanut mitään. Sisällä pöytä, penkkejä, kevyttakka ja keittopiste. Kompostilaatikot oli sentäs naulattu kiinni. Kämppä oli suht siisti ottaen huomioon valtavan kulutuksen. Hörppäsin sisällä termarikahvit.
Jätin rinkan tuvan seinustalle ja läksin kameran kanssa katsomaan itse kurua. Siinä kurun pohjalla on pieni lammikko josta lähtee puron liru. Jonnekin maan alle tuo puro kuitenkin katoaa koska pienen matkan päässä olevan vanhan kämpän kohdalla puro on kuiva.
Palatessani tuvalle oli sinne jo saapunut muutama ihminen ja juuri samaan aikaan kaksi lisää. Jatkoin matkaa. Polulla kävely ei kiinnostanut joten nousin rinteelle. . ."