Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Siulanruoktu

KOILLISKAIRA
SIULANRUOKTU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

094

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Jaurujoen varrella Korkean rantapenkan välitasanteella. 1/2km Siulaojan suulta itään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 2000

25.11.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1955

7561000

3560980

Huom:     

LISÄKUVIA

Metsähallituksen huoltama hirsinen autioptupa. Tupa on Suomen Latuun kuuluvan Lapin Jokoksen aikaansaannos vuodelta 1955. Sisältä hiukan matala ja pimeä. Tupa on muuten tilava. Makuupaikkoja tuvan perällä olevalla laverilla on nykyään kuudelle. Alunperin 12. Tuvassa on vanha valtava kamiina. Keittiösyvennyksessä on kaasuliesi. Nykyisen keittiön paikalla ollut sauna on purettu 1970-luvun alussa peruskorjauksen yhteydessä. Tuvan kohdalla on yli 200 askelmaiset portaat rinteen päältä, puuvajan luota, alas Jaurujoen varteen.

Päiväkirjamerkintöjä:

22,8,1992 ". . . Komeaa Siulanojaa seuraillen vielä upeammalle Jaurujoelle. Jaurujoen laakso saavuttaa Kuusamolaisia mittoja aivan Siulanruoktun länsipuolella. Siulanruoktun tuvalla lihariisipataa ja vieraskirjan tutkiskelua josta on Miialle tullut jo himo. Rantatöyräällä olevasta tuvasta on sauna poistettu joten kirjallisuudesta hankkimani tieto osoittautui vanhaksi. Eipä hätiä Tahvontuvan saunasta on ollut jo pitkän matkaa merkintöjä vieraskirjoissa, siispä vielä 4.5km jokivartta löylyt mielessä. . ."

6.8.2000 ". . . Matka eteni ja aurinko paistoi joten päätin jatkaa samantien Siulan tuvalle Jaurujokivartta. Paluumatkaa Marivaaralle ajatellen löytyi hyviä leiripaikkoja siitä missä seuraamani joki laskee Jauruun. Jaurun varsi on alhaalla soista ja osin kivikkoista eikä pohjoisrinteen päälläkään ole hääppöistä kulkureittiä. Olin aika naatti päästyäni Siulaojan kohdalle. Komiat maisemat tällä kohtaa Jaurua. Istuin ja lepyyttelin raajojani. Siulan tupa olikin sitten aivan lähellä. Ensin voimia hedelmäsokerista ja sitten tuhti sapuska päälle. Siulan tupa on rinteen välitasanteella 60 askelmaa joesta ja 153 askelmaa rinteen päällä olevasta puuvajasta. Vuonna 1955 rakennetussa tuvassa oli alunperin sauna mutta -72 se purettiin ja siinä on nyt keittiö. Kunto on ihan hyvä mutta korkeutta saisi olla enemmän. Olen jo pari kertaa lyönyt pääni oven yläpuuhun. Rinkan kanssa ei sisällä mahdu seisomaan. Harvakseen täällä kulkijoita käy, nytkin on vieraskirjaan merkitty viimeksi 1.8. . . "