Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Suomunruoktu vanha

KOILLISKAIRA
SUOMUNRUOKTU VANHA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

022

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Museo

Suomujoen länsirannalla runsaat 2,5km Kopsusjärveltä koilliseen ja 400m Suomun Ruoktun autiotuvasta etelään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

1981, 1983, 1992, 2009

19.12.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1935

7574080

3526000

Huom:     

LISÄKUVIA

Kämpässä on aivan uusi, vaaleana hohtava katto syksyllä 2013.
Nukuttiin 1981 reissulla vaikka ei voinu lämmittää. Olipa kuitenkin katto ja tilaa. Vieraskirja silloin vain repaleinen lehtiö ja joitakin irtopapereita. Vuosina -81 ja -83 en pitänyt päiväkirjaa mikä on suuri vahinko.
Tämä vanha hirsirakennus on ollut kultamiesten sauna. Varsinaisen kultakämpän mainitaan olleen 400m päässä töyräällä (mihin suuntaan ?).
Kämpässä on pieni eteinen (toiminut myös saunana) ja isompi tupa. Tuvan perällä on vieläkin laveri jolla voi nukkua. Ikkunan ääressä on matkaajia nähnyt pöytä. Ikkunan lasit pitäisi uusia. Tuvassa ei ole lämmityslaitetta ja lämmityskielto onkin tarpeen jotta vanha museoitu kämppä ei palaisi. Oven vieressä oleva laatta kertoo tuvan olleen sota-aikoina mm. sotilaspartioiden tukikohtana ja hevostallina 1941-44.

Tuvan seinällä on taulu joka kertoo tarkemmin paikan historiaa. Se on vuodelta 1978 KATSO LISÄKUVA 6.

Päiväkirjamerkintöjä:

18.8.1992 ". . .Vielä viimeiset 4km Suomun kämpälle maastoautolla ajettavaa polkutietä pitkin. Museokämpällä käytiin ja sitten pienoinen iltanuotio. Museokämppä on nykyisen autiotuvan paikalla olleen vanhan Suomunruoktun saunakämppä n.400m joen alajuoksuun sen vastarannalla. . ."

2.9.2009 "Aitaojan sillan jälkeen polku, tie siirtyy kauemmas joesta, parempiin kulkumaastoihin. Täällä kuljetaan mönkijöiden levyistä huoltouraa ylempänä rinteellä. Hyvää kulkumaata, vaikkakin kulunutta jatkuu Suomun kämpälle asti. Me tosin poikettiin katsastamassa vanhan Suomun Ruoktun kuntoa.
Sumusta olisi päässyt saappailla yli siinä tuvan edustalla olevaa kivivallia pitkin mutta solidaarisuudesta kenkäilijää kohtaan ja varpaita vilvoitellakseni kahlasin paljain jaloin. Vanha suomu on saman näköisessä kunnossa kuin ennenkin, vain rikkoutuneet ikkunat viestii ajan kulumisesta. Kulunuthan se koko torppa on. Ikääkin liki 80 vuotta. Tuvan sisällä oli hämärää osittain teipatun ja muovitetun, muutenkin pienen ikkunan takia. Takaseinän laveri on vissiin kunnostusten ajoilta 1970-luvulta. Pöytä lienee huomattavasti vanhempi, jollei jopa alkuperäinen. Katossa roikkuu joku orsi. Lämmityslaitettahan tuvassa ei ole. Eteisessä on vielä jotain lavereita. Tuvan seinään on kiinnitetty taulu, kirjoitettu teksti joka hyvin kertoo kämpän historiasta. Tuossa taulussa mm. mainitaan tämän olleen saunan ja varsinaisen päärakennuksen sijainneen 400m päässä töyräällä. Ei kuitenkaan kerrota kumpaan suuntaan ja kummalla puolella jokea. En siis lähde tällä kertaa etsimäänkään.
Vielä paluu joen itärannalle, rinkat takaisin selkään ja pieni rupeama ennen Suomunruoktun autio- varaustupaa. . ."