Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Suopattikuolpuna

KOILLISKAIRA
SUOPATTIKUOLPUNA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

125

Edellinen

Seuraava

?

Pihtijoen latvoilla Suopattikuolpunan länsilaidalla Suopattipuroon etelästä laskevan sivupuron länsipuolella n.900m Suopattipurosta. Kemihaaran erämaan rajalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


22.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7542740

3564360

Huom:

LISÄKUVIA

"Tässä kohtaa on ollut useampi rakennus, 3-4 ainakin, osa isojakin n. 5x10m ja yksi kuvissa näkynyt joko kellari tai kammin jämät. Ympäristö on avoin ja näyttää vanhalta asumakentältä. Olisiko tukkikämppiä?" (AH 2014)
Kohde löytyy topokartasta 1971 ja GT-kartasta 1981. Savukoski-Tuntsa kartoilla 1992 ja 2004 on metsätien katkoviivan kyljessä tällä kohtaa ”patti” eli rakennuksen neliöksi tulkittava merkintä. Nuo ulkoilukartat on näiden tietojen osalta aina pahasti jäljessä.
Kämppäalue (aukio) on hyvin nähtävissä MML.n karttapaikan ilmakuvassa 2011. Kuvista voisi päätellä, että paikalla on oltu savotankin jälkeen. Kuvissa näkyvät rakennus jäänteet on vanhoja eivätkä mitenkään voineet olla pystyssä enää 1990 (savukoski-Tuntsa kartta). Ne on siis hylätty ennemmin. Mutta tuo kellari (kammi) on uudempi. Kammin ovessa näkyy suht tervettä sahatavaraa ja sisustakin ”kohtuu kunnossa”. Kammi siis selkeästi uudempi kuin ne rauniot. Olisiko tuolta aukiolta voitu viedä pois jonkun kämpän hirret?  
Villinä veikkauksena heittäisiin seuraavanlaisen ajatuksen: Rakennuspaikalla on alunperin ollut savottakämppä talleineen. Sittemmin pääkämppää on käytetty muuhun tarkoitukseen (porokämppä). Tallit ym. piharakennukset on saaneet lahota rauhassa. On kuitenkin rakennettu kellari (kammi). Pääkämppä on sittemmin viety pois ja kammikin jäänyt oman onnensa nojaan.
Ei pitäisi liikaa arvailla mutta tällainen tuli mieleen.

Päiväkirjamerkintöjä: