Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Tahvontupa

KOILLISKAIRA
TAHVONTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

097

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Varaustupa

Tyyrojan länsirannalla 200m Jaurujoesta. Vajaa 5km Vongoivan huipulta etelään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 2000

19.12.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1966-68

7560910

3565190

Huom:     

LISÄKUVIA

Vuosina 1966-68 talkoovoimin rakennettu hirsitupa (Nuorison retkeilyn tuki ry). Kämpässä on aina ollut avoin puoli.  Aiemmin valvontatupana toiminut pienempi puoli tomii varaustupana.  Autiotupapuolella on kerroslaverit takaseinällä joten makuutilaa oli riittävästi kuudelle, muuten se oli hiukan ahdas. Varaustuvan puolella on vain alalaveri jolle voi asettua 4 henkeä.
Ihastuin seutuun, sen hiljaisuuteen ja kaukaiseen sijaintiin 1992. Päätinpä sitten järjestää 40v. päivät Tahvolla ja saunassa v.2000. Saunoja ei ole Saariselällä enää montakaan joten Tahvo on alueen helmiä. Tahvon sauna on meinannut palaa elokuussa 1973 mutta ehdittiin sammuttamaan. Vanha sauna tuli sitten tiensä päähän. Ehkä paloturvallisuus, sijainti tuvalta ylävirtaan (jätevedet), uintipaikan täyttyminen ym. seikat on vaikuttaneet asiaan. Hyvä kuitenkin jotta paikalla säilyy sauna. Uusi sauna on joen toisella puolella tuvasta alavirtaan, rak. 2004. Sauna on hirrestä ja siinä on pieni pukuhuonekin. Entinen Härkävaaran puhelinkoppi on siirretty vanhan saunan kohdille keittokatokseksi. Tuvan takana rinteen päällä on puuliiteri, tulipaikka ja tilaa telttailla.
Tahvontupa on peruskorjattu 1987 ja sitä on remontoitu kesällä 2007.

Päiväkirjamerkintöjä:

22.8.1992 ". . .Topokarttaan merkitty polku ei aivan pidä paikkaansa joten tuli pieni harharetki alas jokivarteen. Perille päästyämme alkoikin sitten kaksi piippua tupruttaa savua. Toinen nousi saunasta ja toinen kaminasta jonka päällä jauheliha turposi. ... Täytyypä mainita, että Tahvon tuvalla Miia sahasi yli metrin pituisen pöllin ja vielä kirveellä pienikin ne. Helppo juttu. Saunassa oli hyvät löylyt. Jo vain uimassakin käytiin Tyyrojassa 3 kertaa. Saunan päälle maistui italianpata + jauheliha. Mm-m maistuvaista ( säästettiin näkkärit, Miialla niistä ja niiden riittävyydestä jatkuva huoli ). Miia luki vieraskirjaa, josta luvattu joulupukin haastattelu puuttui edelleen, vaikka sen olisi pitänyt ilmestyä jo 2/-3/92"
23.8.92 "Aamulla paistoi aurinko. Tuvan kuntoonsaattamisen ja muun aamutoimien jälkeen (saunassa kaksi hiirtä) luettiin vielä vieraskirjasta "Viljo Sukasen" edesottamuksista. Sukasen seikkailut ja luvattu joulupukin haastattelu ovat paikalla talvella käyneen "Satunnaisen eksyilijän" . Tahvontupa on viimeisiä paikkoja niille jotka kavahtavat suurempia retkeilijäjoukkoja. Viiden pilvisen päivän jälkeen oli oikein mukava lähteä taapertamaan auringon lämmittäessä kylkiä. . ."

7.8.2000 ". . .Ensin portaat 153 askelmaa ylös ja rinteen päällä mukavan kokoista polkua kohti Tahvontupaa. Edellisellä kerralla Miian kanssa mentiin alhaalla jokivarressa hieman ryteikköistä polkua. Nyt päätin katsastaa rinteen päällä kulkevan polun. . ."
". . . Tahvontuvalle asti sai tarpoa hyvää reittiä. Tuvan yläpuolella nuotiopaikalla oli 3:n hengen seurue teltalla ja tuvalla 2 kaveria juuri lähdössä. Ehdin höpöttämällä viivyttää heidän lähtöä Å1/2 tuntia. Telttailijat lähtivät kalaan. Katselin paikkoja ja keittelin sopat. Varaustuvan puoli on siisti, vain pari vuotta ollut varattavana. Aiemmin ollut valvontatupana. Pilviä oli kasautunut aivan sateeksi asti. Ei niin paljon mutta kuitenkin. Tein puuliiterissä puita saunaan. Oli hyvin aikaa joten läksin koittamaan onkea. . ."
". . . Kaverit oli aika puhki. Auton olivat jättäneet Marivaaran päälle joten käveltävää sillan kautta kiertäen tuli Å20km. Laittoivat siinä sopat kunhan olin tarjonnut tervetuliaispullot. Kello oli noin 18.00. Sittenpä alkoi kaatosade. Istuttiin tuvassa ja kahviteltiin. Telttaporukka lämmitti- ja meni saunomaan. Aikanaan meidänkin vuoro. Kylläpä teki taas hyvää ja joessa "uinti" virkisti. Minä söin vasta saunan jälkeen ja otin vielä pieniä hömpsyjä. Siksi kai istun nyt yöllä täällä autiotuvan puolella kirjoittelemassa kun en saanut unta. Eipä minun päivätaipaleeni Å5km ollut rasittavakaan. Matkaa tällä hetkellä kasassa Å112km. Ulkona sataa taas. Toivottavasti ei aamulla. Nyt uusi yritys nukkumista."
8.8 Maanantai MIKKO 40v. "Sainhan sitä kuitenkin nukutuksi. Pieni tupamme nousi aamutoimiin kuka venytellen kuka haukotellen. Selkeä päätös oli, että tehdään päiväreissu ilman rinkkoja. . ."
". . . Tuntuipa nilkoissa eikä sadettakaan saatu muutamaa pisaraa enempää. Alkoi jo tuntua kantapäissä tämä kävely. Hieno reissu ja saipa Olli ja Mika pikaisen läpileikkauksen Saariselän maisemiin. Tuvan telttapaikalle oli tullut kaksi poikaa jotka lämmittelivät saunaa. Pienen tauon jälkeen aloimme valmistella juhla-ateriaa. Olli ja Mika kaivoivat lihapurkit ja muut emmeet. Paistettiin lettuja, kanttarellit, ja lihat sekä laitettiin muusi. Tukevan aterian jälkeen ruokatauko. Porukalla hommat hoituu kun tiskin, saunapuut ja saunan lämmityksen voi jakaa. Olli tosin piti herättää omaan osuuteensa. Päästiin sitten saunomaankin ja "uinti" Tyyrojassa. Saunan kohdalla joessa oleva patoallas on lähes täyttynyt joen tuomista kivistä ja hiekasta mutta kyllä siinä vielä kastautumaan pystyy. . . Kaivoipa Olli vielä purosta pienen taivaallisen hyvältä maistuvan kuohuviinipullon. Kakunkin Mika oli kyhännyt sapuskan aikana joten vatsa täynnä saimme köllähtää pitkäksemme. Samppanjaa Tahvontuvalla... ahhh. Päivän aikana tuli siis käveltyä noin 20km yhteensä 132km."
9.8.2000 Keskiviikko 13. vaelluspäivä "Mikan herätyspiippari alkoi piipittää ja me nousimme ripeästi ylös. Mikalla oli pitempi päivämatka edessä mutta minulla ja Ollilla oli helpompi urakka. Siivottiin paikat aamupalan jälkeen. Kun oltiin lähtövalmiita ja katsottiin kelloja ne näytti vasta puolta yhdeksää. . ."