Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Vongoivan kammi

KOILLISKAIRA
VONGOIVAN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

093

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Vongoivajoen latvoilla Reututunturilta laskevan sivupuron haarukassa.

KAMMI n:o 1

KAMMI n:o 2

KAMMI n:o 3

Kammi 3 on lopullisesti valmistunut 15.7.2016.
Rakennettiin talkoovoimin Metsähallituksen johdolla. Osa tarvikkeista tuli lahjoituksena. Loput Metsähallitukselta. Alunperin tarkoitus oli vanha kammi ainoastaan kunnostaa, mutta huonokuntoisuuden takia se piti purkaa ja rakentaa uusi. Uusi oli alunperin tarkoitus rakentaa koivuruoteista, mutta siitä luovuttiin havaittaessa, ettei lähistöltä löydy riittävän suoraa koivua.

Varauskammi, 4 hlö ja 16 m2. Hinta 40 eur / yö  (sis. alv. 10%).
• Tuvassa voi viipyä maksimissaan kaksi peräkkäistä yötä maalis-syyskuussa ja loka-helmikuussa maksimissaan 7 yötä peräkkäin.
Varustus • Makuulaveri, patjat, pöytä ja penkki. • Kamiina, kaasuhella, kattila, kahvipannu ja paistinpannu. • Tuvassa ei ole valaistusta, otathan mukaasi kynttilöitä. • Tuvan läheisyydessä on tulipaikka, käymälä, liiteri ja kellari. • Juomaveden saa Vongoivanjoesta.”
Luontoon.fi 13.09.2016

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1992, 2000

15.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1954-1957, 1985, 2015

7567520

3560640

Huom:     

Vongoivan ensimäisen kammin historia on vielä hiukan avoin.
- Kammin on rakentanut Kemppisen Lumikuru kirjan mukaan kaksi helsinkiläistä kulkijaa kolmessa päivässä.
-"Minun tietoni mukaan alkuperäisen kammin oli 1954 rakentanut Tunturiladun puheenjohtaja." (PLa 2009).
-"Vongoivan kammi on rakennettu 1957. Rakentajina Tunturilatu ry:n Antero
Tarvainen ja Unto Tovi."
Ninni Raasakka / Urho Kekkosen kansallispuisto 2013.
- Retkeilijän autiotuvat kirja 2012 (Laaksonen, Ahola) mukaan Antero Tarvainen ja Unto Tovi olisivat rakentaneet kammin 1955, kamiina olisi tuotu talvella 1956.
Tuossa muutama eteen osunut versio ensimmäisen turvekammin rakentajista ja ajankohdasta.

Jo luhistuneen kammin tilalle rakennettiin talkoo voimin kammi vuonna 1985. Tämä toinen oli pitkälti saman tyyppinen kuin ensimmäinen. Se oli WWF:n tempaus. Talkoissa mukana mm. Pekka Borg silloin (kai) UKK-puiston johtaja, Olli Pekan poika, Leena Lappalainen, Pentti Lappalainen, Yrjö Suuniitty. Lisäksi yksi tai useampia puiston työntekijöitä.
Vanha kammi purettiin kokonaisuudessaan ja uuden rakentamisen ikuisti kuvaamalla vaihe vaiheelta talkoissa mukana ollut Pentti Lappalainen.
Kammi oli sitten perusteellisesti remontoitu n.2005 myöskin talkoovoimin.
Tämä kammi oli koivurungoista tehty ja kattohuovalla eristetty. Päällä sitten paksu turvekerros.
Vongoivan kammi muuttui 1.1.2014 lähtien avoimeksi kammiksi. Ilmeisesti heikentyneen kunnon takia ei soveltunut maksulliseksi varauskammiksi. Kammi oli 2-3 hengelle.
Kammin vieressä oli turpeilla päälystetty WC jo vuonna 1992. Tuon 1992 käyntini jälkeen paikalle on rakennettu myös puukatos.

Vuonna 2015 kammi koki uudelleensyntymisen. Talkoovoimin purettiin huonokuntoinen kammi ja rakennettiin uusi entistä suurempi turvekammi. Tämä uusi kammi on jo sahatavarasta koottu ja lautalattialla varustettu. Takaseinän leveydeltä on laveri ja oven vieressä kamiina. Kammiin tuli ovessa olevan ikkunan lisäksi myös ikkuna sivuseinälle. Elokuun 2015 talkoilla ei saatu kammia aivan valmiiksi mutta talkoita on jatkettu ja viimeistelyä tehty sen jälkeen.

Päiväkirjamerkintöjä:

23.8.1992 ". . . Helppokulkuista maastoa muutamalla pienellä laskulla ja nousulla ennen Vongoivanojan turvekammia.
Kammi on kolmen hengen kotamainen rakennelma. Indonesialainen risotto oli hiukan ylimaustettu mutta täällä tunturissa maistuu melkein mikä vaan. Vaikka Kuikkakeitto. Kammin pihapiiriin kuului vielä halkokota, turvetoaletti sekä normaalimman oloinen nuotiopaikka. Tupaa oli käytetty harvakseltaan ja käyttäjätkin oli erilaisia. Osa oli mennyt saranapuolelta viluissaan ja märkänä. Hyi sinua Jaakko tampereelta. Aurinkoista matkaa jatkettiin sitten Reututunturin ja Kielitunturin lounaispuolitse kohti Anterinjokivartta. . ."

8.8.2000 ". . . Kierrettiin vielä yhden nyppylän lakea ennen viimeistä laskua Vongoivan varauskammille. Koivikossa mainio kanttarellipaikka. Eipä tietenkään hoksattu ottaa avainta mukaan jolloin lukittuun kammiin ei päästy sisälle tutustumaan. Istuttiin kammin edustalla nuotiopaikan pölkyillä ja laitettiin keittimellä mukaan tulleet keitot. Mikan täytyi veistää itselleen lusikka. Jalat sai hieman lepoa ja tuuletusta. Vongoivan kammi on saanut puuliiterin sitten viimekäynnin 1992 mutta turve-wc on sama vanha. Paikka on komeiden tuntureiden syleilyssä, vain etelässä avautuu maisema Vongoivanjoen laakson kautta Auhtijoen selälle ja kauemmaksikin. . ."