Pääsivu Lapin kämpät Koilliskaira Ylempi Kiertämäjärvi

KOILLISKAIRA
YLEMPI KIERTÄMÄJÄRVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

085

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Ylemmän Kiertämäjärven pohjoisrannalla. vajaa kilometri järven laskuojasta itään.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1993

23.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1964

7587940

3558960

Huom:     

LISÄKUVIA

Luontoon. fi (01/2021)
”Kiertämäjärvi. Autiotupa, 5 hlö.
Varustus: Makuulaveri, pöytä ja penkit.  Kamiina ja kaasuhella. Tuvan läheisyydessä on tulentekopaikka, Tulentekopaikkojen läheisyydessä voi leiriytyä.”

Netissä oleen artikkelin mukaan:
"Ylä-Kiertämäjärven mainiolla autiotuvalla on myös rajavartiotausta. Se on toiminut partiomajana sekä nykyisellä paikallaan että rajavyöhykkeellä Ahma-ja Aksavaaranojan risteyksessä." Katso 087 Ahmaoja.

Ylemmän kiertämäjärven kämppä on mitä ilmeisemmin siis pystytetty tälle paikalle 1964. Aiemmin se on sijainnut Ahmaojan  ja Agsasvaaranojan risteyksessä rajamiesten tupana 1958-1964. Tupa on ollut J. Ohtamaan mukaan ensin Ahmaojan varressa aivan rajalla. Myös nykyisellä paikalla se oli aluksi rajan käytössä mutta avoin. Metsähallitus on luovuttanut rajavartiolaitoksen käyttöön Ahmaojan majaa varten n. 1ha 1968. (UK-puiston hoito- ja käyttösuunnitelma 2001) Tuon jälkee sinne on ilmeisemmin rakennettu uusi tupa ja tämä jäänyt autiotuvaksi. Katso 155 Agsasvaaranoja.

Ylemmän kiertämän tupa siirtyi metsähallitukselle 1996 ja kunnostettiin Helsingin seudun Lapinkävijöiden talkootyönä 2004. Alimmat ja ylimmät hirret uusittiin samoin päätykolmiot ja kurkihirsi. Tuvan seinähirret "kuorittiin" sisäpuolelta, lattia ja ulkoportaat uusittiin. Katon kunnostuksen jälkeen vielä sisälle uusi kamina.
Metsähallituksen kulttuuriperintö inventointi 2013 mainitsee seuraavaa: "Kvartsilöytöpaikan pohjoispuolella sijaitseva rakennuksen perusta ei vaikuta kovin vanhalta. Kyseessä ei
liene asuinrakennuksen jäännös, vaan paikalla on todennäköisesti ollut muutamia vuosikymmeniä sitten
jokin Kiertämäjärven autiotuvan pihapiiriin liittynyt rakennelma, mahdollisesti vessa tai puuvaja."
Ko. paikka on tuvalta noin 40m itään.

Päiväkirjamerkintöjä:

22,6,1993 ". . . Saavuin Ylemmän Kiertämäjärven kämpälle, josta oli hiukan aiemmin lähtenyt se pariskunta, joka tuli samassa bussissa. Olivat päässeet perille illalla ja nukkuneet kuulemma lattialla. Tämä tieto oli vastaantulijoilta. Ylemmän järven tuvassa pistin heti kaminaan tulen ja tamineet kuivuikin pikaisesti. Rupean tässä ruoan laittoon ja odottelen jos vaikka tuo sää tuosta hiukan selkenis kun paikoin on kirkkaampia kohtia harmaassa massassa. Saatanpa lähteä vielä eteenpäinkin niin olenpahan hiukan lähempänä Anteria, jos vaikka sinne huomenna joutais. Ehdin ottaa pienet päivätirsatkin lämpimän tuvan laverilla ennen kuin lähdin uudestaan liikkeelle. . ."