Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Kankainen

LEMMENJOKI
KANKAINEN

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

057

Edellinen

Seuraava

Kultakämppä

Jäkälä-äytsin alapäässä noin 1,6km Maddib Ravadaksesta.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei tiedossa


05.09.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1948

7625440

3451580

Huom:

LISÄKUVIA  

Rakennusperintörekisterin kohde: id:201403 Jäkälä-Äytsin kultakämppä.
(Alla tiivistelmä):
”Viimeisin muutos: 25.7.2013. Ajoitus -Rakentaminen 1948-1948
Jäkälä-Äytsin kultakämppä on Lemmenjoen kultahistorian ensimmäisten vaiheiden muistomerkki. Kaivospiirin alueella, Jäkälä-Äytsin varrella, sijaitsee Pellervo Kankaisen kultakämppä (SR 3074).
Jäkälä-Äytsin kultakämppä on kookas pyöröhirsirakennus, johon on mahtunut yöpymään samaan aikaan toistakymmentä kullankaivajaa.
Tukikohtaan on kuulunut lisäksi erilliset sauna-, paja- ja käymälärakennukset. Saunarakennus, joka on sijoitettu puron toiselle puolelle, on asuinrakennuksen tavoin rakennettu pyöröhirsistä ja salvottu pitkälle nurkalle. Molemmissa on myös ollut turvekatto. Pajasta ei enää 1990-luvulla ollut jäljellä kuin seinien ja ahjon alla ollutta kiveystä. Käymälän seinät on ollut ladottu kivistä, ovi ja katto tehty laudoista. Nämä tukikohdan muut rakennukset, joita suojelupäätös ei ole koskenut, ovat sittemmin hävinneet.”

Katkelma Seppo J. Partasen kirjasta “Kullan ja luonnon kutsu” vuodelta 1990. sivulla 161. "Puolisen kilometriä Nevalaisen kämpän jäännöksistä polku vie suuren kämpän ikkunoiden ohitse. Kämpän ympärillä on selvästi näkyvillä Kullervo Korhosen kaivinkoneen jättämät jäljet ja suuri jätekasa, joka kohoaa lähes kämpän harjan korkeuteen...
Kaivinkoneen jylyn kaikottua Miessin kautta maalikylille ilmestyi näille paikoille Yrjö Korhonen. Hän teki itselleen määrämitoilla oman kämpän puolen kilometrin päähän ylävirran suuntaa. Mutta elämä kultamailla hiljeni ja silloin kämpän haltijaksi tuli outo kulkija, Kankaisen Pelle."
Kankaisen pellestä on kirjassa pitkä tarina.

Päiväkirjamerkintöjä: