Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Kietsimä

LEMMENJOKI
KIETSIMÄ

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

014

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa

Lemmenjoen kansallispuiston luoteiskolkassa Rovavaaran pohjispuolella. Inarijokivarressa, n.800m Kietsimäjoen suusta alavirtaan.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta


13.1.2012

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7646240

3436510

Huom:

 LISÄKUVIA 

Koordinaatit vain likiarvoja koska kohde ei esiinny uudemmilla kartoilla.

Paikalla on ilmeisemmin ollut toinenkin tai useampia rakennuksia kuin Rajamiesten tuvaksi kartoissa merkitty rakennus.

Tuvan merkintä löytyi 1975 topokartasta ja näkyy myös 1983 GT-kartassa. Puuttuu tuoreemmista kartoista. 1983 GT-kartassa paikka on nimetty Kietsimäksi ja 1975 Topokartassa lukee Rajavartioston tupa. Näiden karttojen rakennusmerkintöjen paikat ei aivan vastaa toisiaan, toisaalta toinen on GT-kartta jonka tarkkuus yleensäkin on heikompi.

"Kietsimä (Suukosken alapuolella) Vanhimmissa kartoissa näkyvä Kietsimän kämppä suukosken alla on aikoinaan rakenettu noin 1947. Tuolloin aluella oli metsäpalo, jonka jälkeen tulen vaurioittamat puut hakattiin. Kämppä noin 3.5 X 3,5 m oli metsämiesten kämppä. Rajavartiosto otti tyhjän kämpän sitten käyttöönsä. Tontti oli kuitenkin yksityinen vanha kesäpaikka. Valtio lunasti tontin. Paikalla on näkyvissä vielä kämpästä kivikasa maatuneita hirsiä ja keskisalko (parru) (kesällä 2007) lisäksi alhalla rantakoivikossa vanhempi sammaloitunut neliö, jossa sammaleen alla hirren jätteitä. Voi olla vanhempaa perua.
Mökki on tuhoutunut joskus 60-70 luvulla. Mökki oli jonkinlainen hirsinen kammin (keskisalko) ja kämpän risteytys. Itse kävin siellä ensimmäisen kerran 89, silloin vain maatuneet muistot jäljellä."
(JK 2007)

JK.n selostusta ja Z.n valokuvia vertaamalla olettaisin kuvien olevan tuosta vanhemmasta rakennuksesta. Itse kämpän haamu olisi sitten vielä kuvaamatta.

Päiväkirjamerkintöjä: