Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Taatsijärvi autiotupa

LEMMENJOKI
TAATSIJÄRVI AUTIOTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

101 A

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Taatsijärven pohjoisrannalla noin 450m järven länsipäästä. Noin 10km Pokan kylästä luoteeseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Huollettu

2007

01.11.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7571090

3441200

Huom:

LISÄKUVIA

Metsähallituksen huoltama hirsinen autiotupa. 6 henkilölle. Takka, kuivakäymälä ja puuvarasto.
Vuoden 1944 taloudellisella kartalla esiintyy jo "Kämppä". Onko sama kuin nykyinen? Taloudellisen kartan merkintä on hieman lännempänä kuin nykykartoissa, mutta menee vielä tuon ajan karttojen epätarkkuuden piikkiin.
"Retkeilijän autiotuvat" kirjan mukaan " Tuvan rakensivat Pokkalaisten kalakämpäksi Heikka Uusisalmi
ja Matti Kinisjärvi vuonna 1954. Tuo tieto rakentamisvuodesta on ristiriidassa karttamerkintöjen ja itse tuvasta vuonna 1959 otetun valokuvan suhteen. Kuvan hirsistä voi päätellä jotta kämppä olisi vanha, selkeästi vanhemmat kuin 5-vuotta. Onko kämpän paikka pysynyt koko ajan samana. Onko kämppä mahdollisesti siirretty 1954?
Luontoon.fi sivujen mukaan 6 henkeä mahtuu. Laverit on toki leveät mutta porukan täytyy olla sopuisaa jos neljää enemmän niille asettuu. Tuvan yhteydessä on ollut aiemmin sauna (Sallisen ja tuvan välimaastossa) mutta se on puurettu aikaa sitten huonokuntoisuuden takia.
Pihalle pääsee nykyään autolla mikä saattaa aiheuttaa häiriötä varsinkin kesäviikonloppuisin.

Tuvan vieressä järven rannalla yksityiskäytössä ollut "huvila" on hävitetty. Katso 101 B Taatsijärvi Sallinen.

Tuvalta noin kilometri luoteeseen on tunnettu Taatsin seita.

Päiväkirjamerkintöjä:

4.8.2007
"... Taatsin pihalta lähti juuri yksi paku. Otin pakolliset kuvat ja meinasin vilkaista lähimaastoa kun paikalle tuli auto. Mies tulossa kalaan ja yöksi. Oli tarkoituksena jatkaa huomenissa. Poistui kalaan.
Kahvia keitellessä pihaan tuli kaksi autollista paikallisia. Makkaran paistoon ja myös kalaan. Läksin katsomaan rantoja. Muutama sata metriä tuvalta on mainio leiripaikka. Päätin siirtyä pois autoilijoiden tuvalta. Itse tupa on vanhan oloinen, pääty (ovi) järvelle, ikkuna toisessa päässä, verhot, pöytä, takka, leveät laverit molemmilla seinillä. Muuten kai ihan jees mutta ympäristö ei. Pihalla autojen kääntöpaikan laidalla on nuotiokehä ja toisella laidalla puuvaja, vessa kauempana. Rantaan johtaa polku. Talvi varmaan autuaasti peittää ympäristön sottaisuutta ja estää autoliikenteenkin..."