Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Tupalaki (Skietsimä)

LEMMENJOKI
TUPALAKI (Skietsimä)

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

019

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Kietsimäjäevien pohjoispäässä. Tupalaen lounaispuolella. Tarkka paikka on epäselvä.


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut
28.01.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7618960

3423760

Huom:

 

Vanha autiotupa joka oli tehty veistetyistä hirsistä ja siinä oli loppuvaiheessa limilaudoista katto ja pieni lautaeteinen rakennuksen päädyssä. Rakennuksesta löytyy kuva mm. 1958 autiomajat vihkosessa ja Raimo O. Kojon kirjassa "Kuukkelin matkassa".
Tuvan historia on vanha. Se esiintyy useissa historian kirjoissa ja kertomuksissa. Kartoilla se on ollut merkittynä ainakin vuoden 1901 geologisen tutkimuslaitoksen kartasta alkaen.
Skietschemjoen tupa, Skietsim ja monta muuta kirjoitusasua. Tupa on ilmeisesti antanut nimen viereiselle Tupalaelle ja sitten tupaakin on alettu kutsumaan Tupalaen tuvaksi.
Koordinaatit paikkaan jossa kämpän jäänteet voisi olla. Karttojen merkinnät ja sanalliset selitykset ovat toistaiseksi olleet epätarkkoja.
Raimo O. Kojo “Kuukkelin matkassa” puhuu “Skietsimän autiotuvasta” ja että tupa olisi vanhan poroaidan takana Skietsimäjoen puolella. Tarkkaa sijaintia järviin nähden on vaikea määrittää kirjan perusteella muuten kuin että sinne idästä saavuttaessa ei Skietsimäjärvet tule ensin näkyviin.
Kojon Lapin retkeilyopas mainitsee uuden rajamiestenautiotuvan olevan Tupalaen eteläpuolella Skietsimjoen rannalla mutta vanhan tuvan paikasta vain maininta että sen hiiltyneellä paikalla kasvaa kukkasia. Oliko vanha siis uuden tuntumassa.
Vuoden 1958 Pohjois-suomen autiomajat opaskirjassa on seuraavaa: Skietsim. Tupalaki. "Skietsimjoen ja Rajajoen yhtymäkohdan pohjoispuolella talvikäyttöinen hirsimaja. Tyydyttävässä kunnossa. Takka. Majoitustilaa 6-8 henkilölle. Polttopuuta niukasti."

Katkelma Seppo Salon laatimasta melontakertomuksesta http://www.sepposalo.net/22
"8.7.1963  . . Oletimme pääsevämme pian lämpimään kämppään. Mutta vaikka kuinka etsimme sitä, niin emme sitä löytäneet. Nousimme maihinkin sitä etsimään ja silloin löysimme majan jäännökset. Se oli palanut varmaan jokunen vuosi sitten! . . ."
Autiomajat opaskirjan vuosiluvun ja melontakertomuksen mukaan voisi päätellä tuvan palaneen 1960-luvun alussa. Myöhäisemmissä kirjoituksessa mainitaan myös Tupalaen kämppä, mutta niissä tarkoitetaan etelämpänä Kietsimjärvien tuntumassa olevia rajamiesten tupia 020A ja 020B.

Päiväkirjamerkintöjä: