Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Vaskojoki korsu

LEMMENJOKI
VASKOJOKI KORSU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

017

Edellinen

Seuraava

Kammi

Vaskojoen länsipuolella pienen sivupuron pohjoisrannalla vajaa 2km Vaskojärven alapuolella.


Kammi on ollut sauna. Onko näin ollut aina vai vasta sen jälkeen kun rajamiesten hirsikämppä valmistui 1976

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Palanut


04.02.2016

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7626500

3432270

Huom:

LISÄKUVIA

1982 Lemmenjoki ulkoilukartassa on teksti "Rajavartioston korsu". 1970 topokartassa lukee "Rajavartioston tupa". Uudemmissa kartoissani mainitaan rajamiesten tuvasta. Katso 016 Vaskojärvi. Hirsitupa on rakennettu puron eteläpuolelle ilmeisesti 1976 jonka jälkeen tämä sorapenkkaan kaivettu korsu on jäänyt käytöstä mutta pysytellyt pystyssä jonkin aikaa.
". . . Vaskon sivupuron varrella ollutta vanhaa, osittain puron töyrääseen kaivettua kammia, jossa yövyin viimeksi n. 25 vuotta sitten? Se oli silloin jo melkein romahtamaisillaan. Paikka on pari kilometriä Vaskojärvestä alaspäin, nykyisen rajavartioston kämpän lähellä."  (Erämaiden Kulkuri 2004). Eräkulkurin mukaan kammi olisi siis ollut pystyssä vielä noin vuonna 1980.
"Korsu oli aivan kunnossa. Korsu olikin sauna. Siinä oli kiuas ja lauteet. Laitoimme lauteet lavereiksi. Kiuas lämmitti. Hyvin siinä neljästään nukuttiin. (talvella 1988)" (PKK 2016)
Rakennus on ollut kaivettuna aivan puron vieressä olevaan sorapenkkaan. Kokoa sillä on ollut vain pari metriä kanttiinsa. Jäljellä on vain kuoppa, hiukan peltiä ja hiiltyneitä koivunrunkoja kuopan reinalla kertomassa rakennelman poistumistavasta.
Kuopan lähellä on sammaleen peitossa kasa hirsiä. On vaikea sanoa onko tuossa ollut joku rakennus, rakennelma vai pelkästään hirsipino.

Päiväkirjamerkintöjä: