Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Vuossiselkä

LEMMENJOKI
VUOSSISELKÄ
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

103

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Vuossiselän itäpäässä Naskama-aavan luoteislaidalla Inari-Kittilä rajan vieressä

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta


25.3.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7585700

3430400

Huom:

LISÄKUVIA 

Autoilijan tiekartta vuodelta 1965 sijoittaa yhden autiotuvan tälle kohdalle. Porokämpäksi se on mainittu 1971 topokartassa.
Porokämppänä on ollut talvikäyttöinen hirsitupa. Tilaa ollut noin 5-7 hengelle. Tuvassa ollut maalattia, ei ikkunaa mutta takka kuitenkin. Katto on ilmeisesti sortunut 1976 mutta talvikuvan 1983 perusteella se on kunnostettu.
Tarkka kämpän poistumisaikaa en tiedä, mutta vuonna 2004 se on kuitenkin ollut jo poistunut. "Vuossiselästä paikka vain jäljellä, ei edes huussia." (Pro 2004)
Kullervo Kemppinen kertoo Vuossiselän kämpästä kirjassaan Naskama (1975):
”Siinä könöttää hirsipirtti niin syvälle hankeen hautautuneena, että vain matala takan torvi ja nurkkaus katon päivänpuoleista laipiota jotenkuten erottuvat lumesta. Kämppään on mentävä jyrkästi alaspäin: oven kynnys on metrin verran ympäröivän hangen pintaa alempana. . .
Kämppä on vanha, seinät nokiset ja katto karstaantunut, mutta tiivis ja lämmin. Siinä on maalattia ja muhkurainen makuulaveri mutta ei yhtäkään ikkunaa. . .
Annamme tulennoksen hiipua; makuupusseissamme tarkenemme taatusti, vaikka lämpötila kämpässä aamuun mennessä laskisi pakkasen puolelle. Takka on nimittäin samanlainen kuin näiden tienoiden poropirteissä yleensäkin: suuri kivilatomus nurkassa ja siitä yli puolen metrin läpimittainen savutorvi suoraan ylös ja ulos. Sen kautta kyllä pääsee sisään pyry että pakkanen. . . ”

Vuoden 2017 MML.n karttapaikan topokartassa lukee tuvan paikan kohdalla "Voimalaitos" Viereinen nyppylä on nimetty "Voimalaitoslaeksi".
Koordinaatit likiarvoja.

Päiväkirjamerkintöjä: