Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Mirhamintupa

LEMMENJOKI
MIRHAMINTUPA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

082

Edellinen

Seuraava

Käräjäsali Autiotupa

Alkuperäinen paikka Kittilä-Inaritien varrella noin 3,5km Kittilän kunnanrajalta pohjoiseen. Kohdassa jossa tiestä erkanee ura Ivalon-Matin Mattilaan.


                                           --------------------------------------
Tuvasta on tehty restaurointisuunnitelma vuonna 2013. http://www.livady.fi/421/Mirhamintuvan
_restaurointisuunnitelma.pdf

Tuossa suunnitelmassa on tutustuttu myös tuvan historiaan. Alla otteita tuosta selvityksestä.
- Mirhamintupa on ainoa edes jotenkin säilynyt välitupa Kittilä?Utsjoki-ratsutien varrelta. Karvaselän ja Menesjoen tuvat on palaneet 1900-luvun alkupuolella, muualle siirretyt tuvat ovat alkuperäisten tilalle rakennettuja uudempia tupia
- Teuvo Lehtola. ?Kolmen kuninkaan maa? s.186 ?Allivuotson eli Mirhamin tupa (joka sittemmin siirrettiin Inarin saamelaismuseoon) rakennettiin Inarin?Kittilän kuntarajalle vuonna 1845.?
- Itkonen mainitsee alaviitteessä, että ??Mirhamin pirtti? oli vielä 60 vuotta sitten jäljellä puoleksi luhistuneena. Sen lähelle on myöhemmin rakennettu Allivuotson autiotupa.?
- T. I. Itkonen pani 1950-luvulla paperille muistelmiaan lapsuus- ja nuoruusvuosiltaan. ?Seuraavat pysäyspaikat olivat jo Ivalojoen pohjoispuolella: autiotupia olivat ränsistynyt Mirhamin pirtti, jonka paikalla on nyt Allivuotso, ja tunturiselänteillä Karvaselän tupa ja Uusitupa.?
- ?Inarin ja Kittilän kunnan rajamailla on tien länsipuolella kasa kiviä, jotka kertovat Allivuotson vanhasta käräjätuvasta. . . . Sittemmin vanha rakennus paloi, mutta paljon paremmin ei ole käynyt kaksi kilometriä pohjoisempana, tien vastakkaisella puolella sijainneelle Mirhamintuvalle. Mirhamintuvalla on sentään vanhoja hirsiä näkyvissä.? Raimo O. Kojo: Lapin retkeilyopas, 1967.
                                          
--------------------------------------

Oma Kojon kirja on vuodelta 1977 oleva toinen painos. Siitä en edellistä tekstiä ole löytänyt. Näistä kirjoituksista on vaikea saada varmaa kuvaa siitä mitä ja milloin on ollut olemassa. Oma päätelmäni on seiraava: Mirhamintupa olisi rakennettu 1800-luvun puolivälissä (T. Lehtola 1848). Oikeutta tuvassa olisi pidetty 1900-luvun alkuun. Sitemmin tupa olisi ollut jo ränsistynyt ja toimi vain autiotupana. Alivuotson tupa olisi rakennettu korvaamaan Mirhamintupa. Alivuotso olisi kuitenkin palanut 1950-60-luvulla. Mirhamintuvan jäänteet on siirretty Siidaan 1967 ja sitä on korjattu vielä ennen 1987.
Tämä siis Turhankävelijän tulkinta 2015.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Siirretty toisaalle

(2004) 2015

21.08.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1848

7581750

3454940

Huom:

Mirhamintupa oli rakennettu 1800-luvun alkupuolella välituvaksi Kittilä-Utsjoki-väliselle ratsutielle. Tupa toimi myös käräjätupana. Se siirrettiin Siidan ulkomuseoon vuonna 1967. Mirhamitupa, Mirhamintupa, Mirhamipirtti, Mirhaminmaan autiotupa. Kirjoitusasu vaihtelee eri kartoissa ja julkaisuissa. Vakiintunein taitaa nykyään olla tuo Mirhamintupa. Aivan tarkkaa alkuperäistä sijaintia en ole kartoilta löytänyt siksi koordinaatit on likiarvoja. Koordinaattien kohdalla on tien vieressä aukio, siinäkö tuvan pihakenttä?

Siidan ulkomuseon opaskyltissä, lukee seuraavaa:
"Mirhamintupa: Vanha käräjätupa Perimmäisen Lapin ensimmäisiä oikeuslaitoksia. Siinä on istuttu oikeutta aina vuoteen 1905 saakka. Aikojen kuluessa on tuvan seiniin kaiverrettu satoja puumerkkejä, joista osa on tuomiota odottaneiden. Tuomiot olivat vankila jalkapuu tai raipparangaistus. Raippoja annettin tuvan ulkopuolella olevassa nurkkapuun ulkonemassa, johon rangaistava sidottiin käsistä kiinni ja raipat annettin paljaan yläruumiin selkäpuolelle. 1900-luvulla tupa on ollut autiotupana.
"

Tupaa oltiin kunnostamassa elokuussa 2021 ja se oli silloin yleisöltä suljettu.

Päiväkirjamerkintöjä: