Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Pihlajamäki

LEMMENJOKI
PIHLAJAMÄKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

046

Edellinen

Seuraava

Yksityinen kultakämppä

Miessijoen itärannalla, Aitavaaran luoteispuolella kohdassa johon Pehkosenkurun suunnalta laskee pieni puro.PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1989

20.10.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

?

7623910

3446760

Huom:

LISÄKUVIA

Lainaus Seppo J. Partasen kirjasta “Kullan ja luonnon kutsu” vuodelta 1990. sivu 112.
“Niilo jäi joukosta yksin eräänlaiseksi elinkautiseksi. Morgamilta hän siirtyi Miessijoelle tehden turvekammin Heikki Pihlajamäen kämpän paikkeille ja työskenteli  siinä 4-5 vuotta. Kultahommat loppuivat Niilolta vuonna 1953  ... Niilo Ranttilasta tuli Lemmenjoen kansallispuiston vartija, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 1980-luvun lopulla."
sivu 126. "Niilo Ranttila päätyi Miessin yläjuoksulle rakentaen itselleen kämpän, joka heti kohta jouduttiin purkamaan. Sen alle näet oli jäänyt hyvä kultamaa. Uusi kämppä tehtiin laudoista ja turpeista. Ranttilan kämpästä ja valtauksesta muodostui Miessin keskuspaikka... Ranttilan rakentaman kämpän omistajaksi tuli Heikki Pihlajamäki..."
sivu 129. "Pihlajamäen kämpän miljöö jäi sellaiseksi, kuin se oli kuvernöörin eläessä. Lähin naapuri ja Heikin pitkäaikainen ystävä tamperelainen ekonomi Pekka Salonen pitää kämpästä huolta. Hänen oma valtauksensa on Pihlajamäen yläpuolella. Toisella puolella on Helsinkiläinen Pekka Itkonen. Ylempänä Miessin latvoilla on vuosia työskennellyt ivalolainen rajamies Pekka Turkka."
"Salosen poistuttua Emäsuoni-haudalle isäntänä nykyisin Itkonen". (Inarilainen lehti 10.7.2013).

Päiväkirjamerkintöjä:

4.9.1989 "...Kultalasta lähdettiin nousemaan Pellisenlaelle. Sää lämmin, aurinkoinen ja tyyni. Jatkettiin Miessin kuvernöörin maille eli kohti Pihlajamäen kämppää. Asukki oli poistunut tästä ihanasta = > tammikuussa -89, samalla poistui viimeinen kultamaiden elinkautinen. Istuttiin huilaamaan Heikin tukevaan keinuun ja katsottiin hiljaista pihapiiriä. Kylmä tuuli pisti meidät uudelleen liikkeelle ja käytiin katsomassa konekaivaja jumalauta-Itkosta. Kultaa löytyy, kuka sitä perkele tyhjää kaivaa. Kovat oli systeemit etelän miehellä. Jatkettiin Miessijoen vartta, jossa oli monia kesäkaivajien kämppiä. Ylitettiin Jäkäläpää..."