Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Mikko Takalo Päivätupa

LEMMENJOKI
Sallivaara MIKKO TAKALO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

080I

Edellinen

Seuraava

Porokämppä / Päivätupa

Inari-Kittilätien luoteispuolella noin 5,1km tiestä Sallivaaran lounaispuolella. Sallivaaran erotusaidan kirnun keskeltä n.170m koilliseen.


-

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2015

25.08.2015

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7601120

3454700

Huom:

LISÄKUVIA

Mikko Takalon kämppä. Kämppä toimii Sallivaaran alueella avoimena päivätupana. Paikalla olevien opasteiden mukaan tämä olisi autiotupa. Nykyinen hirsirakennus on rakennettu alkuperäisen mallin mukaan Sallivaaran erotuspaikan kunnostuksen yhteydessä 1990.
Kahvikämppänä toiminut hirsirakennus oli Pokankyläläisen Mikko Takalon omistama. Kämppä oli epätasaisesti kirveellä katkotista hirsistä tehty kookoas rakennus kooltaan noin noin 5m kanttiinsa. 1970-luvulla oli katto ja osa seinistä sortunut. Alkuperäinen kämppä ajateltiin ensin jättää sellaisekseen, vain katos rauniota suojaamaan. Myöhemmin päätettiin ympäristön yhtenäisyyden vuoksi rakentamaan paikalle entisenlainen kämppä. Jäänteistä ei ollut enään rakenteisiin mutta niistä saatiin mitat ja aukkojen paikat selville. Repojoella tehty kehikko siirrettiin 1990 Sallivaaraan. (Lähteenä käytetty pääosin Teppo Korhosen kirjaa "Poroerotus" 2008.)
Päädyssä olevan oven vasemmalla puolella on suuri luonnonkivistä muurattu piisi. Ovesta vasemmalla seinällä on myös tuvan ainoa ikkuna jonka edessä on penkki ja pöytä. Ovesta oikealla on koko seinän mittainen leveä laveri ja takaseinällä kapea laveri.  
Kämppä näkyy 1998 topokartalla ja MML:n karttapaikalla 2014.

Päiväkirjamerkintöjä: