Pääsivu Lapin kämpät Lemmenjoki Vaskojoki

LEMMENJOKI
VASKOJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

007

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Vuokratupa

Vaskojoen kaakkoisrannalla, etelästä virtaavan Puordnajohkan kohdalla sen koilispuolella. 13km Angelista etelään.

www.luontoon.fi/vaskojokiautiotupa: (09/2020)
"Vaskojoen sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä.
Ota muutkin retkeilijät huomioon, älä ole liian kauan saunassa. Sesonkiaikoina on hyvä sovitella saunomisajat muiden vaeltajien kesken.
Vaskojoen saunan käyttömaksu on 7 € / aikuinen, 4 € / lapsi (alle 7v) tai ryhmän jäsen (ryhmä on min. 10 henkilöä). Vuokratuvan varaajille saunan käyttö kuuluu vuokraan.
Maksun voi suorittaa Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan, Ahkun tuvalle (Njurgalahti), Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehiseen, Ivalon palvelupisteeseen tai  maksaa Erälupien verkkokaupassa (eraluvat.fi) ennen tai jälkeen vaelluksen."


Vuokratupa, 3 hlö+1 hlö / 10 m2 (09/2020) luontoon.fi
"Hinta 60 € / vrk ja 300 € / vko (sis. 10% alv). Sama henkilö voi vuokrata tuvan yhden viikon ajaksi. Saunan käyttö sisältyy vuokraan.   
Avaimet: Lemmenjoen lomamajat Oy Ahkuntupa, Njurgalahti, puh (016) 673 435. Avaimesta peritään 20 €:n pantti, jonka saa avaimen luovutuksen yhteydessä takaisin.  
Varustus: Kamiina, kaasuliesi, takka, astiasto ja vuodevaatteet. Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa. Sauna on erillisessä rakennuksessa ja se on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä."


Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1989, 1997

26.09.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1966

7635010

3444060

Huom:

LISÄKUVIA 

Talvikäyttöinen hirsikämppä, jonka Ilmavoimien Lapinmaja -säätiö rakensi vuonna 1966. Mukava sauna jonka yhteydessä pieni saunatupa. Päärakennuksessa kunnostettu autiotupapuoli ja varaustupa.
Nykyään Metsähallituksen huoltama hirsinen autiotupa 8 hengellle ja 3 hengen vuokratupa samassa rakennuksessa. Sauna oli aiemmin maksullinen ja avain piti hakea etukäteen. Sauna on muutettu avoimeksi (toki maksullinen) syksyllä 2020.

Päiväkirjamerkintöjä:

5.9.89 "...Kämpälle oli ennen meitä saapunut 4 nuorta vaeltajaa. Hetken kuluttua saapui ilmavoimien mies Rissalasta. Vaskojoen tupa on ilmavoimien rakentama, huoltama ja heidän käytössään on kämpän lukittu osa ja sauna. Kun kerran ilmavoimien mies oli paikalla niin päästiin myös saunomaan. Kyllä löyly maittoi ja purossa uitiin ja päät saatiin pestyä. Paikalle saapui yksi poroaidan tekijä lisää. Istuskeltiin iltanuotiolla ja jutusteltiin. Yöpymään päästiin saunatuvan puolelle jossa oli pöytä, takka, ylälaveri+patja sekä 2 hyttystä."
6.9. "Kiitos yö siasta. Herätys lämpimässä kämpässä oli mukavaa vaihtelua teltassa heräämiseen verrattuna. Ulkona satoi. ...Ensimmäisen kerran lähdettiin tekemään matkaa sateeseen..."

9.8.97 Lauantai 9. vaelluspäivä "...Tupa oli tyhjä ja tietysti sauna lukittu ja sitä ennen karttaan väärään kohtaan merkitty silta ottivat lisää kupoliin. Laitoin kunnon kahvit pienen lepäilyn jälkeen ja mielikin koheni vieraskirjan luettuani. Hain metsästä vuoltavaa ja istuskelin rappusilla...
...Odotan tässä Vaskon tuvan saunan lämpiämistä. Enpä ole ennen saunaa lämmittänyt ja saunomista ajatellut kulkemalla ikkunasta vaan kun se ovi oli kuitenkin lukossa (varaussauna) ja tuvan päiväkirjassa oli tällainen vinkki (ikkunan saa auki ulkoapäin) niin miksipä en käyttäisi hyväkseni. Halot ja vesi ikkunasta sisään ja pölli ikkunan alle portaaksi niin kyllä se siitä.
Nyt on puhtoinen poika. Makoisat löylyt ja vilvoittava uinti joessa. Pyykkikin tuli pestyä oikeen hilsesamppoolla ja lämpimällä vedellä. Kaunis iltarusko värjää taivaan ja Latnjoaivin keltaiseksi ja nautiskelen teetä. Vielä täytyy käväistä katsomassa saunan pesä ja tyhjentää lämminvesisäiliö.
... Vietän täällä nyt sitten rehellisen luppopäivän ja katselen ruokapuolen kuntoon (leivässä oli pieni homeen alku joten söin ne nyt loppuun, 4 viipaletta). Tupa on erikoisesti tehty. Päätyhirsissä on tyvipäät takaseinällä jolloin takaseinä on korkeampi kuin etuseinä eikä kattoon ole tarvittu kallistusta erikseen..."
10.8.97 "... Takaisin tullessa oli 3 kaveria tullut. Kysyivät heti saunan avainta. Opastin ikkunan. Ilta vierähti siinä rupattelun ja ruuanlaiton merkeissä. Pelattiin korteilla saunavesistä ja lämmityksestä. Minä ja Matti saatiin molemmat hommat. Kävin ensin pikaisesti saunomassa ja uimassa sitten he. Tarjosivat minulle saunan jälkeen makkaran ja oluen. Kyllä maistui hyvälle. Myöhempää tuli pari hesalaista jokivartta ylös ja minä yksinäisenä siirryin yläpetille. Yöllä kuului ininän sijasta krohinaa vaan sainpa kuitenkin unenpäästä kiinni..."
11.8.97 Maanantai 11. vaelluspäivä "Heräsin seitsemän maissa kylmään pilvettömään aamuun. Laittelin aamupalat portailla muiden vielä nukkuessa. Vähitellen muutkin pääsivät jalkeille ja minä jatkoin vaellustani n.klo 9.00. Helppo polkutaival Latnjoaivin rinteille ja sitten loppumatka paljakkaa huipulle."