Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Muoidumalas

MUOTKATUNTURIT
MUOIDUMALAS

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

002

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Vanha poroerotuspaikka Kaktsavarrilta (Gákcavárri) 2km etelään ja Utsjoki Inari kuntarajasta 1,8km luoteeseen.

"Tuuli kovasti ja satoi. Kämpän ovi repsotti auki tuulessa ja sisällä oli kaikki märkää ja vaatteet olivat taas märät. Tulethan siinä oli tehtävä. Puita onneksi oli. "Hella" savutti kamalasti, mutta kämppä oli hatara ja yksi ikkuna oli rikki, että menihän se savu ulos. Mukana kattilassa tuomamme vesi oli läikkynyt, vain vähän oli jäljellä. Pihalla lojuvasta ruosteisesta vadista saatiin sadevettä. Kuivattelimme ja keittelimme keittoa ja kahvit. Tulomatkalla rähjäinen röttelö oli tuntunut juuri ja juuri kelpaavan tuulensuojaksi, nyt se oli loistopaikka." (LJ 1986)

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut

2013

03.01.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7692400

3477800

Huom:

LISÄKUVIA 


Muinaisjäännösrekisterin mukaan  erotuspaikka on tehty 1930-luvulla ja viimeinen erotus pidetty 1954.

Poroerotuspaikan rakennuksia esiintyy topokartassa 1975. Lisäksi autoilijan tiekartassa 1965 on tällä kohdin autiotuvan merkintä. Uudemmissa kartoissa paikalle johtaa vielä polku mutta rakennusmerkintöjä ei enää esiinny.

Netissä käytiin "keskustelua" tästä paikasta yhden kuva-arvoituksen veran. Rakennukset on ollut huonossa kunnossa jo 1986 kun netissä ollut  kuva otettiin. Keskustelussa mainittiin myös, että pakalla oli ollut vielä pystyssä olleiden kahden rakennuksen lisäksi "joitakin ikivanhoja raunioita eli ainakin yksi pystyyn jäänyt luonnonkivipiisi".

Pohjois-suomen autiomajat kirjanen vuodelta 1958 mainitsee seuraavaa: "20. Moidunala. Karigasniemen maantien ja kunnanrajan leikkauspisteestä n.8km lounaaseen. Kielajoen ja Muaitumalas-nimisen vaaran välimaastossa talvikäyttöinen maja Tyydyttävässä kunnossa. Kamina. Majoitustilaa 5 hengelle. Polttopuuta".

Kämppitietoa susille monisteen mukaan 1976 surkeassa kunnossa, katto vuotaa eikä toimivaa lämmityslaitetta. Eli korkeintaan kelvannut kesäiseksi sääsuojaksi.

2013 paikalla käydessäni alueelta oli vaikea laskea paikalla olleiden rakennusten määrää. Vanhempia turvekehiä, tulisijojen kiveyksiä, kivijalkoja, maahan vajonneita lautaseiniä ja muutakin oli laajalla alueella. Arvion mukaan yli 10 rakennuspaikkaa. Yksi rakennuspaikka nähtiin selvästi muista erillään lähellä erotuspaikan kaarretta. Erotusaidan tolppia oli vielä pystyssä.

Päiväkirjamerkintöjä: