Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Ritamaa

MUOTKATUNTURIT
RITAMAA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

022

Edellinen

Seuraava

Autio tila

Vaskojoen pohjoispuolella 4,5km luoteeseen Tirrosta. Lammen länsirannalla. Tirro Karigasniemi polun tuntumassa.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2003

06.01.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7655420

3483880

Huom:

LISÄKUVIA

Talo näkyy taloudellisessa kartassa 1930/1962. Siinä myös nimi Jaakon Yrjänä ja Ritamaa. Rakennus näkyy myös yleiskarttakirjoisa 1927 (Ritala),1950 ja 1968. Mukana vielä 1977 topokartassa ja Menesjärvi ulkoilukartasta 1982.  Menesjärvi ulkoilukartasta näkyy myös yksi piharakennus. Myöhemmissä kartoissa ei kohdetta ole enään merkitty.
Kävin tuvan pihakentällä 2003 kesäkuussa. Hirsikehikko kallellaan mutta vielä räystäskorkeuteen asti paikallaan. Katto romahtanut (purettu). Ympärillä iso tasainen nurmettunut kenttä. Sivummalla, rannan suunnalla, aitan kehikko jossa 1-3 hirsikertaa. Joskus täällä on siis ollut enemmänkin elämää.

”Ritamaan autiotalo ei ole enää asuttavassa kunnossa” (Pohjois-Suomen Retkeilykirja 1962)

Lainaus netistä :
"Kului lähes sata vuotta ennen kuin seuraavat uudistilojen perustamiskirjat laadittiin näille seuduille. Tilat olivat Vasko eli Junnas, Riutula ja Tirro. Ilmeisesti näissäkin paikoissa oli asuttu jo pidempään ennen uudistilan perustamista, mikä oli tavallinen käytäntö. Ainakin Junnas ja Tirro olivat asukkaidensa talvipaikkoja, samoin kuin Ritamaa, josta tuli seuraava uudistila. Ritamaa jäi kuitenkin autioksi 1900-luvun alkupuolella. Vuosisadan lopulla perustettiin vielä lukuisa joukko uudistiloja ja kruunun metsätorppia. Muddusjärven rannalle ja samalla Muddusjärven kylään tulivat Joensuu (Saijets), Haapaniemi (Aikio), Pahtala, Terstojoki, Ailiniemi ja Haapala (Korppila)."

Päiväkirjamerkintöjä:

14.6.2003 ". . . Keittelin sopat ja päälle kaakaot. Kasasin virvelin ja viskoin pari turhaa heittoa lampeen. Lammen länsilaidalla vanhan aitan hirsiä ja sitten kokonaisen torpan kehikko ruohoisen pihakentän kyljessä. Karttaankin on tämä merkitty (vanha topo) mutta en olis uskonut että ihan asutustila tai sinnepäin. . . "