Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Harakanpesä

MUOTKATUNTURIT
HARAKANPESÄ "Suoppajärvi"

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

014

Edellinen

Seuraava

Yksityiskämppä

Suoppajärven koillispään itärannalla. 300m järven koilliskärjestä.PRIVAT

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

1998

16.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7673520

3487930

Huom:

LISÄKUVIA 

Paikalla on ollut kaksi rakennusta (päärakennus mäellä ja sauna rannassa), sekä kota 015 (vastarannalla).
Harakanpesä on valmistunut 1962. Varsinainen Harakanpesä oli alusta asti Tunturiharakoiden. Kämpän eteinen toimi aluksi autiotupana. Rannan saunan hirret tuotiin paikalle 1963. Kesällä 1986 sauna muutettiin autiotuvaksi. Tunturiharakat rakensivat päärakennuksen eteiseen oman saunan. Rannan autiotupakäytössä ollut kämppä(sauna) ja vastarannan kelkkareitillä ollut taukokota on poltettu keväällä 1996. Mäen päällä oleva Harakanpesä on jäljellä, Se on vuodesta 2012 alkaen ollut paliskunnan käytössä ja lukittuna. "Tunturiharakat luovuttivat kämpän paliskunnalle sopimuksella, jolla he voivat käyttää sitä edelleen kesällä." (MA 2014)
Muotkatunturin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelma Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja C 84 (vuodelta 2011) Sivu 104.: "Tunturiharakat ry:n Suoppajärven kämppä. Yhdistyksen jäsenten virkistyskäytössä oleva lukittu kämppä erämaa-alueella ei ole erämaalain (62/1991) tavoitteiden mukainen. Vuokrasopimuksen jatkamisen edellytyksiä ei enää ole, eikä Tunturiharakat ry:n vuokrasopimusta jatketa nykyisen sopimuksen päättyessä vuonna 2011. Kämppä on siirrettävä pois, tai se voidaan luovuttaa Metsähallitukselle valvontatuvaksi tai Muotkatunturin paliskunnalle paimentokämpäksi."

Päiväkirjamerkintöjä:

12.8.1996 ". . .Pojat tiesivät tarkemmin Mukkalompolon kämpän kohtalosta. Tuhopolttaja oli iskenyt myös Harakanpesän kämpälle ja sen lähettyville tehtyyn uuteen kotaan kevättalvella. Peltojärven kierto sen länsipuolelta osoittautui siis todella järkeväksi."

3.9.98 ". . . Jatkoin hyvää maastoa Suoppajärven päähän josta alkoi suht rankka taival rantaa pitkin kohti Harakanpesän "jäänteitä". Ranta on muhkuraista ja soista eli raskas kulkea. Hieman voipuneena saavuin paikalle missä raunioiden piti olla vaan paikalla seisoi komea hirsinen tupa ovet ja ikkunat teljettynä. Oven yllä luki "Harakanpesä" ja toisessa kyltissä "yksityinen". Aloin muistella puheita metsähallituksen tekemästä uudesta kodasta ja rannalta löytyikin paikka jossa sellainen on tainut olla. Ympäristön puutkin oli palaneet. Kenen lie tämä tupa. Laittelin portailla muonat ja pällistelin ympärille. WC:kin oli lukolla teljetty. Lievää liiottelua. Tupa oli kyllä hyvässä hoidossa, sen näki jopa salaojituksesta ja "imeytyskaivosta" jonka kannen alla pieni myyrä piti majaa. Oli reppana ihan sekaisin kun nostin kannen pystyyn, meni aina toiselle puolen ja sitten takaisin kun yritti päästä kannen alle. Jätin hänet rauhaan ja läksin matkaan . . ."

5.9.98 ". . .Ennen Eskelisen tuloa haastattelin vielä nuorempaa isäntää Jounia joka esitti oman version palaneista tuvista. Oli metsähallituksen kaverit polttaneet jonkun riekonpyytäjän varusteita joita oli ollut tuvassa ja tämä sitten kostoksi tuvat. Että silleen. . ."