Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit KiellaroaIvi

MUOTKATUNTURIT
KIELLAROAIVI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

008

Edellinen

Seuraava

Rajamiesten tupa, Porokämppä, Autiotupa

Kielajoen itäpuolella noin 500m kohdasta johon Stuorvdsista tuleva puro laskee. Pienten lampien luoteisrannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Käyttökunnossa

1998

22.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1969

7683240

3474400

Huom:

LISÄKUVIA 

Tupa esiintyy kartoissani 1973 topokartasta alkaen. Minulle jäi hiukan synkkä kuva tuvasta 1998. Johtuikohan siitä että ulkona oli tuolloin kirkas päivä. Avoinna ollut partiomaja on siirtynyt rajamiehiltä poromiehille 2002 ja säilynyt avoimena.
"Tuvan kattohuopa ja kamiinan piippu on uusittu ja maata kaivettu seinän vierestä jotta alimmat hirret ei lepää maata vasten." (PL 2011).
Hyvä kun huoltajia ja kunnostajia löytyy. Kamiina uusittu ilmeisesti 2020.

Lammen vastarannalla oli hiekkaiseen painanteeseen (ojaan) rakennettu sauna 1998. Siinä oli hirsistä ja turpeesta etu ja takaseinät. Katto puuttui mutta paikalla riukuja pressukattoa varten.

Päiväkirjamerkintöjä:

1.9.98 ". . .On tämäkin säätä kun syyskuussa pärjää pelkkä verkkopaita yllä. Hyvää maastoa kohti Kielaron tupaa. Tuvalle tultaessa upeita paksuja mäntyjä hiekkamaassa. Tuvan edustalla oli kaksi 3 hengen ryhmää ja yksinäinen matkamies jonka kanssa pääsin heti juttuun. Toinen porukka osottautui tutuksi Paavon porukaksi. . .
. . .Kiertelin hieman ympäristössä ja löysin maasaunan vastarannalta. Katto vain puuttui. Taitaa olla suunniteltukin pressukattoiseksi. Tein hyvät muonat nuotion hätistellessä lentäviä ystäviä. Aika vierähti ja viileän tullessa vetäydyin tupaan jonka kaminaan tein vielä tulet ja päälle vesi kiehumaan. Iltateetä juoden kirjoittelin kynttilän valossa. Päivän kävely vain n.5km mutta eipä ole kiire minnekkään. Hyvää yötä. Sääpallo oli tuvan itäpuolella."

Keskiviikko 2.9.1998 "Yöllä ulkona pissillä käydessäni huomasin pilvien saapuneen. Aamulla heräilin siinä kahdeksan maissa yksikseni tuvassa. Mukavaa kun on tilaa eikä tarvi olla hiljaa tai syrjässä kun toiset nukkuu tai touhuaa. Pistin kaminaan pilkettä eteisestä ja pihalta. Syttyvät hyvin kun niiden päälle ensin kaataa hieman marinolia. Siinä ne aamukahvivedetkin lämpeni. Katselin kämpän kuntoon lähtiessäni. (Siivoton yleisilme kun kukaan ei taida kunnolla huoltaa). . ."