Pääsivu Lapin kämpät Muotkatunturit Kurtojoki

MUOTKATUNTURIT
KURTOJOKI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

025

Edellinen

Seuraava

Autiotupa

Jorba Gaisavarrin eteläpuolella Kurtojoen pohjoisrannalla. Koillisesta, Davit Saddevarrilta laskevan puron kohdalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2003

22.01.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1971

7661230

3462870

Huom:

LISÄKUVIA

Metsähallituksen huoltama hirsinen vakiomallin autiotupa. Peruskorjattu 2003. Makuupaikat kuudelle. Kamiina ja kaasuliesi. Ulkona tulipaikka ja tuvan takana puuvaja.
Autiotuvat kirjassa 2003 ja GT-kartassa 1983 tupa on merkitty virheellisesti n. 450m koilliseen, siis ylävirran puolelle. 1999 topokartassa oikealla paikalla.
Kurttojoen autiotupa puuttuu yllättäen 1976 topokartasta vaikka on tiettävästi rakennettu 1971.
Autoilijan tiekartassa vuodelta 1965 (1:750 000) on nykyisen kämpän kohdilla merkintä autiotuvasta. Hirsinen autiotupa on valmistunut vasta 1971. Siis 6 vuotta myöhemmin. Paikalla on siis nykykämppää vanhempaa historiaa. Katso: Jorba-Kaisvaaran turvekota 025B

Päiväkirjamerkintöjä:

17.6.2003 ". . . Kurtojoen tupaa koitin kiikarilla nähdä mutta vain laaksossa kuljeskelevan porolauman. Kovin on porot valkoisia, oisko talvikarva vielä vaihtamatta. Vasta viimeiseltä töppyrältä ennen Kurtojokea sain tuvan katon näkyviin. Siellä se on missä vinkkien mukaan sen oletinkin olevan. GT-kartassa virheellisesti noin 500m ylempänä.
Joki ylittyi yllättävän hyvin virtapaikan kivikossa saappaat jalassa (Myöhemmin kalastellessa huomasin ettei jokea niin vain ylitetä, eli tuuri oli ollut hyvään kohtaan osuessa). Laakson porot säntäili laukkaan minut nähdessään. Minä taas pelkäsin jonkun poroisännän pian ilmestyvän vihaisena kun sotken heidän porotokkansa ajon.
Kurtojoen tupa on siis rempattu kevättalvesta. Lattia, ikkunat, laverit, sisäkatto ym. Pöytä on vanha portaat uudet, kaminakin tuliterä, kaasukeitin vielä paketissa hyllyllä. Sisällä tuoreen puun ja lakan haju. Vain pari kulkijaa käynyt ennen minua, siis remontin jälkeen.
On tämä muutenkin hiljainen paikka. Vain muutamia kävijöitä kesäkautena. Riekonpyytäjiä myöhään syksyllä ja keväthankien hiihtäjiä. Samaan aikaan kun täällä elokuussa käy joku 2 viikon välein akäy Muotkan toisella laidalla Stuorran tuvalla 2 porukkaa päivässä.
Tupa on koivikossa 20m joesta. Maisemat Tâvve-Sâddehvarrille. Talon takana puuvaja täynnä keloja ja pihalla mukava nuotiopaikka ja kelosta pöytä penkkeineen.
Teinpä hieman puita ja pistin kaminaan tulet. (Puita ja kiehinen oli kyllä valmiina). Avasin poronlihatölkin ja söin mukavasti. Pieni iltalenkki jokea alavirtaan. Muuten sisällä vieraskirjaa lukien."