Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Áhkojávri

PAISTUNTURIT  KEVO
ÁHKOJÁVRI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

035

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Ahkojärven länsipään pohjoislaidalla. Outakoskelta Tenon rannalta noin 10km

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio


16.10.2020

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7722100

3469270

Huom:

LISÄKUVIA 

Rakennuksen merkintä näkyy Taloudellisessa kartassa 1930/1942, topokartassa 1977 ja vielä 1983 GT-kartassa. Ei enään tuoreemmissa kartoissa.

Paikka mainitaan muinaisjäännösrkisteissä jonka tarkistuksen (1997) mukaan: "Kentässä on useita erikokoisia kotasijoja ja yksi romahtanut turvekota. Osittain romahtanut kota on patsasrakenteinen ja laudalla vuorattu. Katto on pyramidimainen ja laelta avoin. Avonainen tulisija sijaitsee keskellä lattiaa. Kentässä on rautaisia niittovälineiden jäänteitä, kuten viikatteen teriä. Paikkaa ovat käyttäneet Outakosken kylän asukkaat niitto- ja hillastustukikohtana sekä väliaikaismajoitteena kalastuksen yms. yhteydessä."

Kuva vuodelta 1973 on ilmeisesti tuo inventoinnissa mainittu kota. Vuoden 2011 kuvat näyttäisi olevan lähempänä rantaa koivujen seassa. Siis eri rakennusjäänne. Paikallahan on ollut monenlaista rakentamista ja kotapohjaa. 

Kullervo Kemppinen "Poropolku kutsuu" 1961. Sivu 124:
"Karttaan on Akujärven luoteiskulmaukseen pantu musta piste asumuksen merkiksi. Siitä lähtee punainen piirto Akuvaaran taitse kohti Tenon laaksoa osoittaen tien paikkaa."
Aikanaan saavuimme perille. Olimme nähneet jo järven yli pari epämääräistä tönöä vastarannalla."
" -Tokko täällä on ihminen aikoihin asunut, totesin synkkänä, kun seisahduimme ruohikkoiselle siljolle.
-Tuossa tönössä tuskin kesälämpimälläkään tulisi toimeen.
Järven rantatöyräällä könötti surkein pöksä, mitä missään olen nähnyt. Se ei ollut kotaa kookkaampi, kyhätty vanhan veneen laudoista ja paikkailtu pahvilla. Yksi seinä puuttui kokonaan; sen oli laiska poromies polttanut joskus täällä yöpyessään.
Yhtä maata oli myös matala tallintapainen, pääasiassa turpeesta tehty. Jäljistä päätellen sen suojissa oli joskus pidetty hevostakin, mutta aikaa siitä jo oli kulunut.
Rannassa oleva vene sensijaan oli yllättävän hyväkuntoinen, oikein maalattukin. Ilmeisesti täällä kuitenkin käytiin, ehkä useinkin, koskapa venettä pideltiin."

Päiväkirjamerkintöjä: