Pääsivu Lapin kämpät Paistunturit Akukammi

PAISTUNTURIT  KEVO
AKUKAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

033

Edellinen

Seuraava

Kammi

Eardnavaddan kohdalla idästä Akujokeen laskevan sivupuron varressa sen pohjoispuolella. Akujoesta 1,7km itään.
Lähes hylättävässä kunnossa vuonna 1975 mutta kammi nousi vielä kukoistukseensa.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004

16.10.2017

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1959/2008

7720190

3475050

Huom:

LISÄKUVIA

Vanha turvekammi on Tunturiladun vuonna 1959 rakentama. Iso kammi jonka viehätys tuli varmaan parhaiten esiin talvella. Kesäkuussa 2004 se oli sisältä hyvin kylmä ja synkkä. Takka keskellä kammia mutta sen kunto arvelutti. Savua tuli kivien välistä sissään ja ulkopuolella piipun juuresta.
Kammit on merkityn reitin varrella, Njavgoaivin ja Kuivin välissä, puiston ulkopuolella. Vanhassa kammissa on maalattia, makuupaikoilla muovit. Tilaa 4-6 hengelle.
Vanha kammi on jätetty paikalleen uuden viereen ja annetaan painua kasaan omia akojaan. Se on siinä muistona aikaisemmasta rakennustavasta.
Uusi tilava ja valoisa turvekammi on valmiina (2008) vanhan vieressä. Se on puurunkoinen, sisältä lautaverhottu ja lautalattiainen kammiUlkoa kammi vuorattu turpeella. Sisällä on kunnolla seisomakorkeus tilaa. Ovesta sisään astuttaessa oikealla on keittiönurkkaus jossa kaasuliesi ja pieni ikkuna. Sen takana kamiina. Ovesta vasemmalla on pirttipöytä jonka kohdalla myös ikkuna. Kammin takana on kaksi kahden hengen laveria ja peräseinällä myös pieni ikkuna. 

Päiväkirjamerkintöjä:

18.6.2004  "Tytöillä oli herätys kahdeksalta mutta heräsin hieman aiemmin. Pikaiset aamutoimet ja liikkeelle lähdin jo yhdeksän aikaan. Tihuttaa vaikka illalla oli alkanut selkenemään. Reissun pisin päivämatka alkamassa Akunkammin kautta Kuivin tuvalle 17.5km. Maasto helppoa ja polku selvä. Sitä vaan pisteli jalkaa toisen eteen kaksi tuntia. Tunturit vaihtui sivulla, kuuropilvet yllä ja kivet alla. Olin Akukammilla.
Kammi on iso, mutta jo parhaat päivät nähnyt. Vielä voisi hätätilassa nukkua mutta sopii sääsuojaksi varsinkin talvella. Kammissa on pieni eteinen ja itse sisäosa kolmijakoinen. Keskiosan seinällä pieni avotakka ja laitaosissa makuutilat. Maalattiaa suojasi makuuosissa muovi. Makuuosissa oli myös pienet ikkunat ylhäällä. Eteisen painuneet turpeet kaipasi kohennusta.

Pistin takkaan tulet ja laittelin keittimellä soppaa. Sisällä oli varmaan kylmempi kuin ulkona ja takan savukin tuprutti kivien raosta siihen malliin, että mahtaako seinäturpeet pian syttyä. Kaipasi kunnostusta ja se olisi toivottavaa sillä tämä on kyllä omaperäisin näkemäni kammi. Kammin ulkopuolella on kelosta pirttipöytä ja nuotiokehä. Sivummalla vessa ja mäen päällä täysinäinen puuvaja. Metsähallitus pitää huolen puista."